YDH- İran, nükleer programı konusunda Batılı ülkelerle müzakereler başlatmak için öngördüğü şartları bugün açıkladı.

 

Mehr Haber ajansının bildirdiğine göre bugün bir basın toplantısı düzenleyen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Tahran’daki araştırma reaktörüne yakıt temin etmek için Viyana Grubu ile İran arasındaki müzakere sürecine değindi ve “Tüm bu müzakerelerden sonra karşı taraf ahlaksızlık yaptı, bu yüzden biz de artık şartların değiştiğine inanıyoruz” dedi.

 

İran’ın 5+1 Grubu ile müzakereleri konusunda 5 şart öne süren Ahmedinejad, ilk şart olarak ahlaksızlık yapmakla suçladığı Batılı ülkeleri cezalandırmak için müzakereleri ertelediklerini söyledi.

 

İran’la bu konuda müzakere yapmak isteyenlerin İsrail’in nükleer silahları konusundaki görüşlerini açık olarak ortaya koyması gerektiğini belirten Ahmedinejad, diğer bir şart olarak da bu ülkelerin NPT’de yapılan reformlara uyup uymayacaklarını göstermelerini istedi.

 

Batılı ülkelerin müzakere kavramından dostluğu mu düşmanlığı mı anladığını ortaya koyması gerektiğini belirten Ahmedinejad, müzakerelerin şeklinin onların buna verdiği cevaba göre değişeceğini vurguladı.

 

Ülkesinin nükleer programı konusunda müzakerede bulunanların yapısının da değişmesi gerektiğini diğer bir şart olarak ortaya koyan Ahmedinejad, “Sadece 5+1 ile müzakere yapılacağını kim söylemiş, müzakerelerde bulunması gereken başkaları da söz konusudur” dedi.