YDH- 7 Mart’taki Irak seçimlerinin iki büyük siyasi rakibi olan el-Irakiye İttifakı Lideri İyad Allavi ile Hukuk Devleti İttifakı Lideri Nuri el- Maliki, bugün ikinci defa bir araya geldi.

 

Irak basınına yansıyan haberlere göre Bağdat’ta gerçekleşen Allavi-Maliki görüşmesinde kabine dağılımı konusunda uzlaşmaya varılamadı; ancak her iki lider de yeni hükümetin 14 Temmuz’a kadar kurulması gerektiği konusunda mutabık kaldı.

 

El-Irakiye Sözcüsü Meysun Demluci, bugünkü görüşmeyle ilgili yaptığı açıklamada liderlerin hükümetin kurulması ile ilgili yasal süre konusunda ve el-Irakiye ile Hukuk Devleti arasında müzakereleri sürdürecek komisyonların kurulması hususunda anlaşmaya vardığını belirtti.

 

Bazı Iraklı kaynaklar, görüşme öncesinde iki liderin kabinedeki bakanlıkların bölüşümü konusunda müzakerelerde bulunacağını ifade etmişti.

 

El-Irakiye ile Hukuk Devleti İttifakı’nın Kürtleri meclis başkanlığını kabul etmesi için ikna etmeye çalışacaklarını belirten Iraklı kaynaklar, Hukuk Devleti İttifakı’nın başbakanlığın Maliki’ye, cumhurbaşkanlığının İyad Allavi’ye verilmesini, el-Irakiye’nin ise başbakanlığın Allavi’ye, cumhurbaşkanlığının Maliki’ye, meclis başkanlığının da Fuad Masum’a bırakılmasını istediğini ifade ediyorlar.

 

Buna karşın Kürt siyasi liderlerinin bu paylaşıma tepki gösterdiği ve Kürdistan İttifakı’nın cumhurbaşkanlığının Kürtlere verilmesi gerektiği yönünde ısrarcı olduğu bildiriliyor.

 

Maliki ve Allavi seçimlerden sonra ilk kez 14 Haziran’da bir araya gelmişti.