YDH- Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz’in Fransa Savunma Bakanı Herve Morin’e İran ve İsrail hakkında söylediği sözler tartışma yarattı.

 

Fransa’da yayımlananLe Figaro gazetesi, Georges Malbrunot imzasıyla yayımladığı bir yazıda, Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın Fransız Savunma Bakanı Herve Morin’e İran hakkında söylediği sözlerin Suudi Arabistan’ın İran’dan duyduğu derin nefreti ortaya koyduğu belirtildi.

 

Makalenin yazarı Georges Malbrunot,  Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın 5 Haziran’da Fransa Savunma Bakanı Herve Morin’le Cidde’deki görüşmesi sırasında Morin’in kulağına “dünyada iki devlet var ki bunlar var olma liyakatine sahip değil. Bunlardan birisi İran, diğeri de İsrail’dir” diye fısıldadığını nakletti.

 

Suudi Kralının İran ve İsrail’le ilgili olarak bu sözleri söylediğinin Fransız diplomatik kaynakları tarafından da teyit edildiğini belirten Malbrunot, Fransız bakanın onca üst düzey yetkilinin ve diplomatların huzurunda Kral Abdullah’ın bu sözlerine nasıl bir tepki verdiğinin öğrenilemediğini yazdı.

 

Yazısında Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın İran’a olan bu öfkesinin İran’ın muhtemel bir nükleer saldırısından duyduğu endişeden kaynaklandığını öne süren Malbrunot, Suudi Arabistan’la İran arasındaki husumetin bu iki ülkenin İslam dünyasında iki zıt kutbu oluşturuyor olmasının da önemli bir rolü olduğunu savundu.

 

İngiliz Times gazetesinin iki hafta kadar önce Suudi Arabistan’ın İran’a yönelik bir saldırı için hava sahasını İsrail savaş uçaklarına açma kararı aldığına ilişkin haberine dikkat çeken Fransız yazar, Riyad’ın bu haberi yalanladığını hatırlatarak ABD Başkanı Barack Obama’nın da Salı günü Suudi Kralı Abdulah’la görüştüğünü ifade etti.