Ulusal Birlik adı altında birleşerek parlamentoda hükümeti kurabilecek bir çoğunluk elde eden Irak Ulusal İttifakı ile Hukuk Devleti İttifakının başbakan adayı üzerine uzlaşmaya varamaması sebebiyle Irak’ta yeni hükümet senaryoları konuşulmaya başlandı.
El-Cezire televizyonuna demeç veren Iraklı siyasi uzmanlardan Ömer el-Meşhedani, Hukuk Devleti İttifakı Lideri Nuri el-Maliki ile el-Irakiye Lideri İyad Allavi’nin uzlaşma konusunda verdikleri olumlu mesajların önemli bir gelişme olduğunu belirterek el-Irakiye ile Hukuk Devleti İttifakı arasındaki yakınlaşmanın Ammar el-Hekim liderliğindeki Irak İslami Yüksek Konseyi ile Hukuk Devleti İttifakı arasında yaşanan bunalımın hemen sonrasında yaşanmasına dikkat çekti.
Allavi-Maliki görüşmesinden sonra el-Irakiye ile Hukuk Devleti İttifakı liderlerinin yakınlaşma yönünde olumlu mesajlar verdiğine dikkat çeken Meşhdani, Başbakan Maliki liderliğindeki Hukuk devleti İttifakı’nın, eski müttefiki olan Irak İslami Yüksek Konseyi ile yaşadığı bunalım sebebiyle Allavi liderliğindeki el-Irakiye’ye yakınlaşmak zorunda kaldığını belirtti.
Ömer el-Meşhedani, “el-Irakiye ile Hukuk Devleti İttifakı’nın birbirine yakınlaşması Irak’taki siyasi durumun olumlu yönde ilerlemesine sebep olabilir; ancak şunu da unutmamak gerekir ki, hala en hassas mesele olan başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı konularında bir uzlaşma sağlanmış değil” dedi.
Irak Ulusal İttifakı ile Hukuk Devleti İttifakı arasında yaşanan sorunun temelinde başbakanlık konusunun bulunduğunu hatırlatan Meşhedani, iki eski müttefiki karşı karşıya getiren bu durumun ileride el-Irakiye ile Hukuk Devleti İttifakı’nı da karşı karşıya getirebileceğine dikkat çekti.
Öte yandan Irak Ulusal İttifakı’na yakın haber kaynaklarından en-Nehreyn, Maliki Allavi yakınlaşmasından sonra iki hükümet senaryosunun söz konusu olmaya başladığını belirtti.
Haberini ismini açıklamadığı resmi bir yetkiliye dayandıran Nehreyn, “birinci senaryo, Maliki’nin başbakanlığının uzatılmasını veya başbakan yardımcılığının, cumhurbaşkanlığının ve birkaç kilit bakanlığın Maliki’ye bırakılmasını öngörüyor” diye yazdı.
Nehreyn’e açıklama yapan ve isminin açıklanmasını istemeyen resmi kaynağın belirttiğine göre “ikinci senaryo ise Allavi’nin başbakanlığına karşılık, başbakan ve cumhurbaşkanı yardımcılığının, kilit bakanlıkların ve istihbarat teşkilatının Maliki’ye bırakılmasını” öngörüyor.
7 Mart’ta yapılan parlamento seçimlerinde İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye, 91, Nuri el- Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı da 89 sandalye kazanmıştı.