YDH- Mısır’daki Müslüman Kardeşler Hareketi’nin ülkede gerçekleştirilmesi öngörülen reformlar için Uluslar arası Atom Enerjisi eski Başkanı Muhammed el-Baradei’ye tam destek vereceği bildirildi.

 

El Alem televizyonunun bildirdiğine göre Müslüman Kardeşler Hareketi Genel Mürşidi Muhammed Bedii Uluslar arası Atom Enerjisi eski Başkanı Muhammed el-Baradei’nin 7 maddelik değişim talebini teyit ederek bunun için bir imza kampanyası başlatma kararı aldı.

 

Geçtiğimiz ay Muhammed el-Baradei’ye destek için 1 milyon imza toplayabileceğini açıklayan Müslüman Kardeşler Hareketi’nin imza kampanyasının ilk gününde 3 bin imza topladığı bildiriliyor.

 

Muhammed el-Baraei’nin 7 maddelik değişim planı, olağanüstü hale son verilmesi, yargı gücünün seçim süreçlerine nezaretini, sivil toplum kurumlarının ve uluslar arası gözlemcilerin seçimlere gözlemci olarak katılmasını, devlet başkanlığına aday olacak kişilerin adaylığının garanti edilmesi ve yurt dışındaki Mısırlıların seçimlere katılabilmesini öngören talepler içeriyor.

 

Muhammed el-Baradei, anayasada değişiklik yapılması durumunda 2011 yılındaki devlet başkanlığı seçimlerine katılabileceğini açıklamıştı.

 

Mısır'da 2005 yılında yapılan anayasa değişiği ile cumhurbaşkanı adayı olabilmek için en az 5 yıl önce kurulmuş bir partiye en az bir yıldır üye olmak gerekiyor.

 

68 yaşındaki Muhammed el-Baradei, Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı Başkanlığından ayrılıp ülkesine döndükten sonra, anayasa değişikliği için imza kampanyası başlatmıştı. Baradei’nin mart ayından şimdiye kadar 72 bin imza toplayabildiği bildirilirken, Müslüman Kardeşler İstişare Kurulu Üyelerinden Assam Uryan, yavaşlama eğilimi gösteren imza toplama kampanyasını hızlandıracaklarını belirtti.