YDH- Amerikalı bir üst düzey yetkilinin, Türkiye’nin İran’ın nükleer programı konusundaki uluslar arası girişim süreçlerinden çekildiğini öne sürdüğü bildiriliyor.

 

Amerika’nın farsça yayın kuruluşu Radyo Ferda’nın haberine göre Amerikalı üst düzey bir yetkili, nükleer programından dolayı İran’a uluslar arası baskı oluşturmaya yönelik uluslar arası çabalardan dolayı Türkiye’nin bu konudaki süreçlerden çekildiğini açıkladı.

 

Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun pazartesi günü 45 dakika görüştüğünü belirten ve görüşmenin hususiliğinden dolayı isminin açıklanmasını istemeyen Amerikalı yetkili, Clinton’un Davutoğlu’ndan Türkiye’nin İran’ın nükleer programını Güvenlik Konseyi’ndeki ve Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı’ndaki dünya güçlerine bırakmasını istedi.

 

Haberini Associeted Press haber ajansına dayandıran Radyo Ferda, açıklamayı yapan Amerikalı yetkilinin, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ABD’li meslektaşı Hillary Clinton’un bu önerisini kabul ettiğini söylediğini duyurdu.

 

Radyo Ferda, Türkiye’nin birkaç gün önce Brezilya ve Türkiye’nin girişimiyle imzalanan Tahran deklarasyonun hala geçerliliğini koruduğunu açıklamasına rağmen, Türkiye’nin ABD büyükelçiliğinin henüz bu habere herhangi bir tepki vermediğini ifade etti.