YDH- ABD’nin halen BM’nin uluslar arası müdahaleyi öngören 7. Maddesi kapsamında Irak’a hükümet kurmayı tasarladığı bildirildi.

 

İran’ın Arapça yayın kuruluşu el-Alem televizyonuna demeç veren Iraklı siyasiler 7 Mart’taki parlamento seçimlerinden bu yana 5 ay geçmesine rağmen hala hükümetin kurulamadığı Irak’ta Amerika’nın bu ülkenin BM’nin 7. Maddesi kapsamında bulunmasını gerekçe göstererek Bağdat’a hükümet tayin edeceğini savunuyor.

 

El-Alem televizyonuna demeç veren Iraklı eski parlamenter Hanin Kaddu, Iraklı siyasi grupların 4 Ağustos’a kadar hükümet kurma konusunda uzlaşmaya varamamaları durumunda Amerika’nın BM Güvenlik Konseyi aracılığıyla Irak’a hükümet dayatacağını savundu.

 

Irak parlamentosundaki Kürdistan İttifakı milletvekillerinden Sami Şuriş de hükümet kurma işinin Iraklıların yapması gereken bir şey olduğunu belirterek “Ama eğer Iraklılar bu işi başaramazsa BM Güvenlik Konseyi bu konuda harekete geçecek ve Amerika’nın Irak’ın iç işlerine müdahalesi için yol açılmış olacaktır” dedi.

 

Irak Ulusal İttifakı üyelerinden Basim Şerif, BM Güvenlik Konseyi’nin Irak’ta hükümet kurmak üzere adım atmasının yabancı güçlerin Irak’ta bulunmasının yolunu açacağını ve işgali yasal hale getireceğini belirtirken Sadr grubu milletvekillerinden Nisar er-Rubaie, Irak’taki hükümet kurma meselesinin uluslar arası bir mesele haline getirilmesine şiddetle karşı olduklarını söyledi.

 

El-Irakiye Lideri İyad Allavi, uluslar arası toplum ifadesini kullanarak ABD’den Irak’ta hükümet kurma sürecine müdahale etmesini isteyen tutumunu sürdürürken, Irak parlamentosu hala resmi olarak toplanabilmiş değil.