Irak’a ait Ur haber ajansının bildirdiğine göre İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye üyelerinden Cemal el-Batikh, “el-Irakiye, yasal hakkı olan hükümeti kurmaktan mahrum edilirse, taraftarlarımız ülkede bir şiddet dalgası başlatabilir ve bu da siyasi sürecin gerilemesine neden olur” dedi.
Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı ile Ammar el-Hekim liderliğindeki Irak Ulusal İttifakının koalisyon yapmalarına ve meclisteki en büyük grubu oluşturmalarına rağmen, el-Irakiye ittifakı seçimlerde 91 milletvekili çıkararak birinci olduğu için hükümeti kurma görevinin kendilerine verilmesi gerektiğini savunuyor.
Sudan da bile seçimlerden bir hafta sonra hükümet kurulduğunu belirterek Iraklı siyasi liderleri geri kalmışlıkla suçlayan el-Irakiye milletvekili Cemal el-Batikh, hükümetin kurulması konusunda yabancı müdahalesinin gerekli olduğunu savunarak “eğer hükümet kurulamazsa, Birleşmiş Milletlerin müdahalede bulunarak el-Irakiye’ye hükümet kurma hakkını vermekte haklı olur” dedi.
Çarşamba günü toplanması gereken Irak parlamentosu, Iraklı siyasi grupların cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve meclis başkanlığı konusunda uzlaşmaya varamaması sebebiyle belirsiz bir tarihe ertelenmişti.
Öte yandan Irak Ulusal İttifakı ile Hukuk Devleti İttifakı’nın koalisyonunu bozmak için Irak Ulusal İttifakı ve Kürdistan İttifakı ile ayrı ayrı koalisyon müzakerelerinde bulunan el-Irakiye’nin Irak Ulusal İttifakı ve Kürdistan İttifakı ile uzlaşmaya varamadığını açıkladığı bildirildi.
Irak’tan yayın yapan Nehreyn adlı internet sitesi, el-Irakiye grubuna mensup yetkililerin el-Irakiye, Ulusal İttifak ve Kürdistan İttifakı arasındaki koalisyon görüşmelerinin başarısız olduğunu söylediğini duyurdu.
7 Mart’ta yapılan Irak seçimlerinde el-Irakiye, 91, Hukuk Devleti 89, Irak Ulusal İttifakı 70 ve Kürdistan İttifakı da 57 sandalye kazanmıştı.