YDH- İran’ın en büyük ticari ortağı sayılan Çin’in, geçtiğimiz yıla oranla İran’dan yaptığı petrol ithalatını azalttığı bildirildi.

 

Rusya resmi haber ajansı Ria Novosti’nin bildirdiğine göre Çin haziran ayı itibariyle İran’dan yaptığı petrol ithalatını azalttı.

 

Pekin yönetiminin geçtiğimiz yılın aynı ayında İran’dan 13,1 milyon varil petrol ithal ettiğini belirten Ria Novosti, Çin’in bu yıl İran’dan yaptığı petrol ithalatını 9 milyon varile düşürdüğünü duyurdu.

 

Çin’in İran’dan yaptığı petrol ithalatını azaltma yönündeki adımının BM’nin İran’a yönelik aldığı yaptırım kararıyla ve ABD ve AB’nin İran’a yönelik uyguladığı tek taraflı yaptırımlarla ilgisinin bulunup bulunmadığı yönünde net bir açıklama yapmadığı bildirilirken Pekin yönetiminin petrol ithalatı konusunda Suudi Arabistan ve Irak üzerinde yoğunlaştığı ifade ediliyor.

 

Konuyla ilgili olarak Ria Novosti’ye açıklamada bulunan New America Foundation adlı kuruluşun İranlı uzmanlarından Afşin Mevlevi, “İran’a yönelik uygulanan ekonomik ambargo, İran-Çin ilişkilerinde Çin’in İran’a bağımlılığını azaltırken İran’ın Çin’e daha bağımlı hale gelmesine sebep oldu” yorumunu yaptı.