YDH- 7 Mart’ta yapılan parlamento seçimlerinin üzerinden 6 aya yakın bir süre geçmesine rağmen hala hükümetin kurulamadığı Irak’ta Hukuk Devleti İttifakı Lideri Nuri el-Maliki ile el-Irakiye Lideri İyad Allavi’nin yeniden bir araya gelmesi bekleniyor.

 

Irak’ta yayımlanan es-Sabah gazetesinin haberinde göre Hukuk Devleti İttifakı üyelerinden Hüseyin el-Esedi, Hukuk Devleti İttifakı’nın el-Irakiye ile müzakereleri sürdürmekten yana olduğunu; ancak Ammar el-Hekim liderliğindeki Ulusal İttifak’la da dolaylı yollardan görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

 

El-Esedi, Başbakan Nuri el-Maliki ile el-Irakiye Lideri İyad Allavi’nin yeniden bir araya gelmesinin beklendiğini belirtirken, Irak parlamentosundaki Kürdistan İttifakı üyelerinden Mahmud Osman, Amerika’nın Hukuk Devleti İttifakı, el-Irakiye ve Kürdistan İttifakı koalisyonuna dayalı bir hükümet formülü üzerinde yoğunlaştığını açıkladı.

 

Hukuk Devleti İttifakı, el-Irakiye ve Kürdistan İttifakı’nın hükümet kurma ihtimalinin zayıfladığını belirten Mahmud Osman, Ammar el-Hekim liderliğindeki Irak Ulusal İttifakı’nın Hukuk Devleti ile koalisyon girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine el-Irakiye ve Kürdistan İttifakı ile koalisyona sıcak bakmaya başladığını söyledi.

 

Öte yandan Kuzey Irak’taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Başkanı Mesud Barzani, Irak’taki tüm siyasi grupların liderlerini yeni bir anlayışla hükümet kurma görüşmelerinde bulunmak üzere Erbil’e davet etti.