YDH- İslam dünyası, neredeyse her yıl olduğu gibi bu yıl da ramazan ayına farklı günlerde başlayacak.

 

Ramazan’ın ilk gününün ve ramazan bayramının hilalin görülmesiyle mi yoksa bilimsel hesaplamalarla mı yapılacağı ile ilgili fıkhi ihtilaflarda dolayı aynı beldede yaşayan Müslümanların bile farklı günlerde ramazana başlayacağı bildiriliyor.

 

Irak’ta nüfusun çoğunluğunu oluşturan Şiilerin bu yıl oruç tutmaya çarşamba günü başlayacağı bildirilirken Sünnilerin salı gününü ramazanın ilk günü olarak ilan ettiği bildirildi.

 

İran’da ise İslam Devrimi Lideri’nin bürosuna bağlı İstihlal Kurulu, salı günü ramazan hilalinin görülmesinin mümkün olmadığını belirterek ramazanın ilk gününün perşembe günü olmasının daha güçlü bir ihtimal olduğunu açıkladı.

 

Fars haber ajansının bildirdiğine göre İran İslam Devrimi Lideri’nin bürosuna bağlı İstihlal Kurulu’nun üyesi Ali Rıza Muvahhidnejad, salı gününün şaban ayının 29’u olduğunu ve o gün hilalin görülmesinin mümkün gözükmediğini belirterek “biz her yıl olduğu gibi yine hilali gözetlemek için salı günü ekipler görevlendireceğiz. Eğer salı gecesi hilal görülebilirse çarşamba günü ramazanın ilk günü olacak; hilalin görülmemesi durumunda ise çarşamba günü 30 Şaban olacağından ramazanın ilk günü Perşembe günü olacak” dedi.