YDH- İran’daki tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra tutuklanarak 11 yıl hapis cezasına çarptırılan savaş dönemi komutanlarından Hamza Keremi, adli tıp doktorlarının tedavisinin sürmesi gerektiğine ilişkin raporuna rağmen yeniden Evin Cezaevi’ne gönderildi.

 

Mir Hüseyin Musevi yanlısı Kelime adlı internet sitesinin haberine göre İran’daki tartışmalı cumhurbaşkanlığından sonra tutuklanan ve 11 yıl hapis ve ömür boyu kamu hizmetlerinden men cezasına çarptırılan İran Irak savaşı döneminin devrim muhafızları komutanlarından Hamza Keremi, adli tıp doktorlarının gördüğü kalp yetmezliği tedavisinin sürmesi gerektiğine ilişkin raporuna rağmen Tahran Savcısının talimatıyla yeniden Evin Cezaevine gönderildi.

 

Seçimlerden önce Cumhuriyet adlı internet sitesinin genel yayın yönetmenliğini yapan Hamza Keremi, seçimlerden sonra yaşanan olaylardan sonra tutuklanmış ve 16 yıl hapse mahkum edilmişti. Yapılan temyiz başvurusu üzerine hapis cezası 11 yıla indirilen Hamza Keremi, bir süre önce kalp yetmezliği sebebiyle hastaneye kaldırılmıştı.

 

İran Irak savaşı döneminde devrim muhafızları ordusunda komutanlık yapan Hamza Keremi, 1989 yılına kadar sürdürdüğü komutanlık görevinden sonra bir süre Veramin kentinde valilik yapmış, daha sonra da Ayetullah Haşimi Rafsancani ve Muhammed Hatemi’nin hükümetleri döneminde cumhurbaşkanlığı bürosu siyasi işler genel müdürlüğü görevinde bulunmuştu.

 

Azad Üniversitesi’nin üst düzey yöneticilerinden olan ve 9 dönem cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında Ayetullah Haşimi Rafsancani’nin basın danışmanlığını yapan Hamza Keremi, o dönemde yayına başlayan Cumhuriyet adlı web sitesinin genel yayın yönetmenliğini yapıyordu.

 

Öte yandan Ceres adlı internet sitesi, geçtiğimiz yıl yapılan 10. Dönem cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında yöneticiliğini yaptığı Cumhuriyet adlı web sitesiyle ülkede “kadife devrim” yapmaya çalışmakla suçlanan Hamza Keremi’nin İslam Devrimi Lideri Ayetullah Hamenei’ye hitaben 5 sayfalık bir mektup yazdığını duyurdu.  

 

Hamza Keremi’nin tutukluluk süresi boyunca gördüğü işkenceleri anlattığı mektubunun Ayetullah Haşimi Rafsancani aracılığıyla Ayetullah Hamenei’ye ulaştırıldığını öne süren Ceres, Keremi’nin mektubunda kendisini sorgulayanların reformcu hareketin üst düzey liderlerinin yakınlarıyla gayri meşru ilişkisinin bulunduğuna dair itiraf almak için kendisine ağır işkenceler yaptıklarını ifade ettiğini duyurdu.

 

Geçtiğimiz yıl devlet televizyonu aracılığıyla Ayetullah Haşimi Rafsancani’nin oğlu Mehdi Haşimi hakkındaki “itirafları” yayımlanan Hamza Keremi’nin gönderdiği mektubunda 70 gün tutulduğu tek kişilik hücrede ve daha sonraki 10 aylık tutukluluğu süresinde başının klozete sokulması da dahil olmak üzere çeşitli ağır işkencelere maruz kaldığını ve kendisinin Mehdi Haşimi’nin ekonomik yolsuzluk yaptığına ve zimmetine para geçirdiğine dair ifade vermeye zorlandığını ifade ettiği bildirildi.

 

İslam Devrimi Lideri Ayetullah Hamenei’nin Ayetullah Haşimi Rafsancani aracılığıyla kendisine ulaştırılan mektupta geçen işkence iddialarını araştırmak üzere Ahmedinejad’ın önceki kabinesinde İstihbarat Bakanlığı yapan Muhsini Ejei’yi görevlendirdiği bildirildi.