YDH- Irak Ulusal İttifakı üyelerinden Bedir Örgütü Lideri Hadi el-Amiri, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Jeffrey Feltman’ın Irak’taki temaslarına tepki gösterdi.

 

Şarku’l- Evsat gazetesinin haberine göre Irak Ulusal İttifakı liderlerinden Hadi el-Amiri, Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı Jeffrey Feltman’ın el-Irakiye ile Hukuk Devleti İttifakı arasında koalisyon kurulmasını sağlamak üzere Irak’ta görüşmelerde bulunmasına tepki gösterdi.

 

Amerika’nın İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye ile Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı arasında koalisyon kurulması için baskı yapması sebebiyle Irak’taki hükümet kurma sürecinin çıkmaza girdiğini savunan Hadi el-Amiri, “Irak Ulusal İttifakı, Irak’taki istikrarın ve kurulacak dengeli bir hükümetin yapı taşıdır. Biz dikkatli bir inceleme yapmadan hiçbir siyasi grupla koalisyon yapmayacağız” dedi.

 

Irak Ulusal İttifakı ile Hukuk Devleti arasındaki görüşmelerin çıkmaza girmesinin Hukuk Devleti İttifakı’nın Nuri el-Maliki’nin başbakanlığında ısrar etmesinden kaynaklandığını yineleyen Hadi el-Amiri, “Bizim Maliki’ye özel bir saygımız var ve ondan intikam almak gibi bir niyetimiz yok; ancak şartlar onun yeniden başbakan olması için hazır değil” dedi.

 

Amerika’nın el-Irakiye ile Hukuk Devleti İttifakı’nın koalisyon kurması yönündeki planının başarısızlıkla sonuçlanacağını öne süren Hadi el-Amiri, bu iki grubun birbiriyle uyuşan hiçbir yanının bulunmadığını; ABD baskıları sebebiyle bir koalisyon kursalar bile bu koalisyonun uzun süreli olmayacağını ifade etti.

 

El-Irakiye İttifakı’nın seçimlerde 91 milletvekili çıkararak birinci olmasından dolayı hükümeti kurma hakkının kendisinde olduğu yönündeki iddiasını da eleştiren Hadi el-Amiri, Irak Ulusal İttifakı ile Hukuk Devleti İttifakı’nın kurdukları Ulusal Birlik İttifakı’nın parlamentoda 159 milletvekiline sahip olduğunu dolayısıyla da hükümeti kurma hakkının da Ulusal Birik İttifakı’na ait olduğunu söyledi.