YDH- 6 ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen hükümetin hala kurulamadığı Irak’ta, başbakanlık konusunda yeni isimlerin ortaya atılmaya başlandığı bildirildi.

 

7 Mart’ta yapılan seçimlerde el-Irakiye İttifakı’nın 91, Hukuk Devleti İttifakı’nın ise 89 sandalye kazanmasından sonra İyad Allavi veya Nuri el-Maliki’nin başbakanlığı üzerine siyasi müzakerelerin yapıldığı Irak’ta bu isimler üzerinde uzlaşmaya varılamaması sebebiyle yeni isimlerin söz konusu edilmeye başlandığı bildiriliyor.

 

Mehr haber ajansının bildirdiğine göre İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı, başbakanlık konusunda uzlaşmaya varılamamasından dolayı yaşanan hükümeti bunalımının aşılmasına katkı amacıyla İyad Allavi’nin amcasının oğlu Muhammed Allavi’yi başbakan adayı olarak gösterdi.

 

Muhammed Allavi ise Şarku’l- Evsat gazetesine verdiği demeçte kendisinin başbakan adayı olarak sunulması durumunda bunu kabul etmeyeceğini belirterek başbakanlığın çok ağır bir görev olduğunu kendisinin ise bu görevi yerine getirmeye güç yetiremeyeceğini söyledi.

 

Öte yandan el-Irakiye ile koalisyon görüşmeleri başlatan Ammar el-Hekim liderliğindeki Irak Ulusal İttifakında yer alan bir kayna, başbakanlık konusu hariç olmak üzere diğer tüm konularda el-Irakiye ile Irak Ulusal İttifakı’nın görüşlerinin birbirine çok yakın olduğunu açıkladı.

 

İsminin açıklanmasını istemeyen kaynak, Irak Ulusal İttifakı ile el-Irakiye’nin, tüm siyasi gruplar tarafından kabul edilecek bir ismin başbakanlığa aday olarak gösterilmesi konusunda görüş birliği içerisinde bulunduğunu söyledi.

 

Muhammed Allavi’nin başbakanlığa aday gösterilmesine şimdiye kadar hiçbir siyasi partinin karşı çıkmadığını belirten kaynak, Irak Ulusal İttifakı’nın ise dört kişiyi başbakan adayı olarak gösterdiğini ifade etti.

 

Söz konusu kaynağın bildirdiğine göre Irak Ulusal İttifakı, eski Petrol Bakanı İbrahim Bahrul’l- Ulum’u, şu anki Maliye Bakanı bakır Cebr ez-Zubeydi’yi, eski Ulusal Güvenlik Bakanı Kasım Davud’u ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdulmehdi’yi başbakan adayı olarak öneriyor.

 

Öte yandan Sadr grubunun önde gelen liderlerinden Muhamemd ed-Derraci, İyad Allavi’nin amcasının oğlu Muhammed Allavi’nin kendileri açısından tanınan bir kişi olduğunu belirterek Muhammed Allavi’nin başbakanlığa önerilmesi durumunda bunu ciddi olarak değerlendireceklerini söyledi.

 

Hükümetin yayın organı es-Sabah gazetesi ise Irak Ulusal İttifakı’nın başbakan adayı olarak İbrahim Caferi, Ahmed Çelebi ve Adil Abdulmehdi’yi söz konusu ettiğini öne sürdü.