YDH- El-Irakiye İttifakı Lideri İyad Allavi, Tahran’la ilişkilerinin kötü olmadığını belirterek, Amerika’nın Irak’ta, İran’la iyi ilişkilere sahip olacak bir hükümeti desteklediğini söyledi.

 

El Cezire televizyonuna demeç veren el-Irakiye İttifakı Lideri İyad Allavi, Amerika’nın kendisine karşı olduğunu öne sürerek bu meselenin Irak toplumu tarafından çok iyi bilindiğini ve Amerika’nın Irak’ta İran’la iyi ilişkilere sahip olacak bir hükümeti desteklediğini söyledi.

 

“Ben Amerikalı yetkililerle yaptığım görüşmelerde anladım ki Amerikalılar Irak’ta İran’a karşı bir hükümetin bulunmamasını istiyorlar” diyen İyad Allavi, Amerika’nın askerlerini Irak’tan çektikten sonra Irak’ta sorun istemediklerini bu yüzden de Irak’ta kurulacak hükümetin İran’la uyumlu olmasını istediğini söyledi.

 

Kendisinin Tahran’la ilişkilerinin kötü olmadığını belirten Allavi, Irak’taki siyasi bunalımın çözümü için hiçbir yabancı gücün Irak’ın iç işlerine müdahale etmemesi gerektiğini ifade etti.

 

Hükümet kurma sürecinin daha fazla uzamamasını umduğunu söyleyen Allavi, yeni kurulacak hükümette seçimlerde başarılı olamayan siyasi grupların dahi siyasi sürecin bir parçası olmalarından dolayı temsil edilmesi gerektiğini belirtti.

 

Seçimlerde ABD ve Suudi Arabistan tarafından açıkça desteklenen İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı, daha önce BM’den, Arap Birliğinden ve “uluslar arası toplum”dan Irak’taki hükümet kurma sürecine müdahale etmesini istemişti.