YDH- İran’ın Rusya’ya Buşehr nükleer santrali ve diğer santrallerin yakıtının temin edilmesi için konsorsiyum kurma teklifinde bulunduğu bildirildi.

 

İran’ın Arapça yayın kuruluşu el-Alem televizyonunun haberine göre İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, Rusya’ya Buşehr nükleer santralinin ve diğer santrallerin yakıtının temini için konsorsiyum kurma teklifinde bulunduklarını açıkladı.

 

Ali Ekber Salihi, gazetecilere yaptığı açıklamada “Rusya’ya bir konsorsiyum kurma teklifinde bulunduk, Rus lisansı altında kurulacak ve bir kısmı Rusya’da bir kısmı da İran’da faaliyet gösterecek konsorsiyum teklifimiz şu an Moskova tarafından inceleniyor” dedi.

 

Uranyum zenginleştirmesinin İran’da yapılmasının zaruretini vurgulayan Salihi, “biz dünyaya uranyum üretme ve onu nükleer yakıta dönüştürme gücüne sahip olduğumuzu göstermeliyiz. Çünkü o zaman uluslar arası ticarette yakıt temini meselesi rahat hale gelecektir” dedi.

 

İran’daki tüm nükleer santrallerin yakıtını kendilerinin üretmek gibi bir niyetlerinin olmadığını belirten İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, Tahran’daki araştırma reaktörünün yakıtının temini konusunda da “Biz şu ana kadar yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş 20 kilo yakıt ürettik” diye konuştu.