YDH- Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdulmehdi, ABD ile Irak arasında yapılan anlaşmanın yeniden gözden geçirilmesinin ihtimal dışı olmadığını söyledi.

 

Kuveyt’te yayımlanan el-Vatan gazetesinin haberine göre Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdulmehdi, Washington’la Bağdat arasında imzalanan anlaşmada tarafların anlaşmanın gözden geçirilmesini isteme hakkının bulunduğuna ilişkin bir maddenin yer aldığını hatırlatarak Bağdat ve Washington’un anlaşma metninde yer alan ABD askerlerinin çekilmesiyle ilgili bölümlerin revize edilmesini isteyebileceklerini söyledi.

 

Adil Abdulmehdi, “Amerika, yapılan anlaşma doğrultusunda anlaşmada bir takım değişikliklerin yapılmasını talep edebilir, Irak da anlaşmada bir takım düzenlemeler tapılmasını isteyebilir veya bu talepleri değerlendirmeye alabilir. Bu anlaşma, bu tür taleplerin söz konusu edilmesine imkan tanıyor; ama anlaşmada düzenlemeler yapılmasını istemek kendi başına bu düzenlemelerin yapılacağı anlamına gelmiyor” dedi.

 

Bağdat’la Washington arsında yapılan anlaşmanın ABD Başkanı Barack Obama’nın öngördüğü plan doğrultusunda başarılı bir şekilde uygulandığını belirten Abdulmehdi, Obama’nın seçim propagandaları sırasında Irak’taki Amerikan askerlerini çekeceğini vaat ettiğini ve Irak ve ABD arasında yapılan anlaşma gereği Amerikan askerlerinin 2011 yılında Irak’tan tamamen çekileceğini söyledi.

 

Obama yönetimi, 2011 yılındaki tam çekilmeye kadar 50 bin Amerikan askerinin Irak ordusuna eğitim vermek amacıyla Irak’ta kalacağını açıklamasına rağmen, bazı yayın organları, Washington’un askerlerini 2020 yılına kadar Irak’ta tutmak istediğini ifade ediyor.

 

Siyasi gözlemciler, “Amerikan askerleri, yapılan anlaşma doğrultusunda 2011 yılında Irak’tan tamamen çekilecek mi yoksa anlaşma revize edilerek çekilme süreci 2020 yılına kadar uzatılacak mı” sorusunun ABD Başkanı Barack Obama’nın önümüzdeki Salı günü yapacağı konuşmada netleşeceğini ifade ediyor.