YDH- İran’ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, Filistin’de yaşananların benzersiz bir facia olduğunu belirterek Filistin’den yana olmanın kendileri açısından İslami bir ilke olduğunu söyledi.

 

Üniversite öğrencilerinin yer aldığı Filistin’e Destek Komitesi’nin eski üyeleri ile bir araya gelen İran eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi,  Dünya Kudüs Günü’nün hakkı destekleyip zulme karşı çıkmanın, saldırganlığa ve işgale karşı mücadele etmenin sembolü olduğunu söyledi.

 

Geçtiğimiz yıl düzenlenen Dünya Kudüs Günü’nde birtakım marjinal grupların “Ne Gazze ne Lübnan, Canım İran’a feda olsun” şeklindeki sloganını eleştiren Hatemi, meselenin ya İran ya Filistin şeklinde ortaya konmasının yanlış olduğunu belirterek Filistin’den yana olmanın kendileri açısından İslami bir ilke olduğunu ifade etti.

 

“Filistin’de yaşananlar beşeri ve tarihi açıdan benzersiz bir faciadır, kendi yazgısı ve insanlığın yazgısı konusunda birçok ideallere sahip ve bir devrim yapmış olan bizim milletimizin Filistin meselesi konusunda tarafsız olmaması doğal bir durumdur” diyen Hatemi, Dünya Kudüs Günü’nün İslam Devrimi’nin Lideri Olan İmam Humeyni tarafından ilan edilmiş olduğunu hatırlatarak “İmam Humeyni tarafından ilan edilen ve halkımız tarafından da kabul edilen Dünya Kudüs Günü, hakkı savunmanın, zulümle, işgalcilikle saldırganlıkla mücadele etmenin sembolüdür. Dolayısıyla Filistin’den yana olmak bizim için İslami ve insani açıdan ve insan hakları açısından bir ilkedir” dedi.

 

Başkalarının bu meseleyi “ya İran ya Filistin” şeklinde ortaya konmasını yanlış bir çıkarım ve tehlikeli bir propaganda olarak niteleyen Hatemi, İran ve Filistin karşıtlığının İran halkının vicdanında ve zihninde yer edemeyeceğini belirterek “Tüm İran halkı, acı ve ıstırap içindeki Filistin halkının acısını ve ıstırabını yaşamaktadır” dedi.