YDH- İran Meclis Başkanı Ali Laricani, ülkesinin ekonomik, siyasi kültürel ve bölgesel bakımlardan ciddi bir tehditle karşı karşıya bulunduğunu belirterek bunu aşmak için ulusal bir direnişe ihtiyaç olduğunu söyledi.

 

Mehr haber ajansının bildirdiğine göre İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Kum kentinde yaptığı bir konuşmada, “ülke şartlarına genel olarak bakıldığında ciddi tehditlerle karşı karşıya bulunulduğu söylenebilir. Bunu aşmak için ulusal bir direnişe ihtiyacımız var. Bunu başarmak mümkün ancak gerçekçi olmamız ve bedel ödememize sebep olacak açıklamalardan kaçınmamız şartıyla” dedi.

 

Ülkenin ekonomik, siyasi, kültürel ve bölgesel olmak üzere dört yönlü tehditle karşı karşıya bulunduğunu belirten Laricani, bu tehditlerin en önemlisinin ekonomik tehdit olduğunu ve Batı’nın yaptırımlar uygulayarak sistemi içeriden yıpratmaya ve sistemin halk üzerindeki nüfuzunu azaltmaya çalıştığını söyledi.

 

Ülkesi hakkında çıkarılan yaptırım kararlarının etkisiz olmadığını; ancak bunu bir fırsata dönüştürmenin mümkün olduğunu belirten İran Meclis Başkanı Ali Laricani, İran’ın en önemli teknolojik sıçramalarını savaş döneminde gerçekleştirdiğini ifade etti.

 

Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olunması umuduyla ülkenin gümrük kapılarının sonuna kadar açılmasını eleştiren Laricani, petrolden elde edilen gelirin de lüks malların ithalatı için harcandığını söyledi.

 

Düşmanların İran’ın bölgesel potansiyellerini hedef aldığını belirten Laricani, ülkesine yönelik baskıları, Lübnan direnişine yöneltilen baskıları ve Filistin direnişinin müzakerelerle zayıflatılmak istenmesini ülkesinin bölgesel potansiyellerini hedef alan adımlar olarak niteledi.

 

Amerika’nın Irak’tan çekilmesi konusuna da değinen Laricani, “Bize ulaşan raporlara göre Amerika şu an Irak’ta 6 büyük askeri üssün inşasını sürdürmektedir” dedi ve bunun Amerika’nın Irak’ta uzun süreli olarak kalmaya niyetli olduğunu gösterdiğini ifade etti.

 

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, ülkesine yönelik siyasi tehditlere değindiği konuşmasında düşmanın ülkenin iç bütünlüğünü, birlik ve beraberliğini bozmaya yönelik adımlar attığını belirterek ülkede çeşitli kisveler altında ulemanın eksen olduğu düşüncesiyle mücadele eden birilerinin türediğini belirterek “Dini düşünce içerisindeki tüm güçlerin ulemanın öngördüğü doğrultuda birlik ve beraberliği korumasını umut ediyorum” diye konuştu.