YDH- S-300 hava savunma sistemlerinin İran’a teslimi konusunda çelişkili açıklamaların yapıldığı Rusya, bu konudaki kesin açıklamayı yaptı.

 

Rusya resmi haber ajansı Ria Novosti’nin bildirdiğine göre Rusya Genelkurmay Başkanı General Nikolay Makarov, S-300 füzelerinin BM Güvenlik Konseyinin yaptırım kararı kapsamına girmesinden dolayı İran’a teslim edilmeyeceğini açıkladı.

 

S-300 hava savunma sistemlerinin kesin olarak yaptırım kapsamına girdiğini belirten Rusya Genelkurmay Başkanı Makarov, S-300 füzelerinin İran’a teslim edilmemesinin yetkililerin kararı olduğunu, kendilerini ise bu kararı uygulamakta olduklarını ifade etti.

 

Gazetecilerin “İran’la bu konuda yapılan anlaşma iptal mi edildi?” şeklindeki sorusuna açık bir cevap vermeyen General Makarov, “Bakmamız gerekiyor, bu, İran’ın tutumuna bağlı” dedi.

 

S-300 füzeleriyle ilgili anlaşma 2005 yılının aralık ayında imzalanmış; ancak füzelerin ne zaman teslim edileceği konusunda açıklama yapılmamıştı.

 

İrna haber ajansı, 2008 yılının eylül ayında İran Meclisi Dış Politika ve Ulusal Güvenlik Komisyonu Başkan Yardımcısı İsmail Kevseri’nin Rusya’nın S-300 füze sistemleri parçalarını İran’a teslim etmeye başladığını söylediğini duyurmuş; ancak Rusya Askeri ve Teknik İşbirliği Kurumu Kevseri’nin açıklamalarını yalanlamıştı.

 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a yeni yaptırımlar öngören 1929 sayılı kararından sonra konuyla ilgili yaptığı açıklamada ülkesinin yaptırım kararına uyacağını belirtmiş; ancak İran’a satışı yasaklanan silahların listesinin Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in talimatlarına göre belirleneceğini söylemişti.

 

Rusya Federal Teknik Askeri İşbirliği Kurumu Başkanı Mihael Dimitriev ile Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Andre Nesterenko, 1929 sayılı BM kararından sonra Rusya’nın İran’a verilecek S-300 hava savunma sistemleri konusunda Güvenlik Konseyi’nin yeni yaptırım kararıyla kendini sınırlanmış görmediğini belirterek S-300 hava savunma sistemlerinin yaptırım kararı kapsamına girmediğini söylemiş, Rusya Dışişleri Bakanlığı Yardımcılarından Sergey Ribkov ise yeni yaptırım kararının S-300 füze savunma sistemlerinin İran’a satışını yasakladığını dile getirmişti.

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Andre Nesterenko ise son yaptığı açıklamada S-300 hava savunma sistemlerinin İran’a satışına ilişkin meselenin kapandığını belirterek bu satışın gerçekleşmeyeceğini açıklamıştı.