YDH- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler kararının dışında İran’a tek taraflı olarak yaptırım uygulanmasına karşı olduklarını açıkladı.

 

Rusya devlet televizyonuna demeç veren Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin İran’a Birleşmiş Milletler kararlarının dışında İran’a tek taraflı olarak yaptırım uygulanmasına karşı olduğunu belirterek “bu meselenin yasal boyutunu bir tarafa bıraksak bile tek taraflı yaptırım uygulamak hukuk dışıdır” dedi.

 

Rusya’nın S-300 füze savunma sistemini İran’a teslim etmemesi yönündeki kararına da açıklık getiren Dışişleri Bakanı Lavrov, S-300 hava savunma sistemlerinin Birleşmiş Milletlerin yaptırım kararı kapsamına girmesinden dolayı İran’a verilmediğini söyledi.

 

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, 22 Eylül’de Birleşmiş Milletlerin son yaptırım kararını gerekçe göstererek S-300 füze sistemleriyle diğer askeri teçhizatların İran’a satılmasını yasaklayan bir genelge yayımlamış, İran ise Rusya’nın bu kararına tepki göstermişti.

 

Rusya ve Çin’in İran’a uygulanan tek taraflı yaptırımlar meselesini New York’ta düzenlenen 5+1 üyesi dışişleri bakanları toplantısında söz konusu ettiğini belirten Lavrov, “Eğer işbirliği yapacaksak, eğer Batılı ortaklarımız sürekli olarak İran karşısında homojen bir tutum takınılması gerektiğini vurgulayacaksa o zaman şuna karar vermeliyiz: Her meselede homojen bir tutum içinde olacak mıyız olmayacak mıyız?” diye konuştu.

 

Lavrov, ABD ve bazı Avrupalı ülkelerin İran’a uyguladıkları tek taraflı yaptırımlarla ilgili olarak bir uzlaşmaya varılamaması durumunda diğer ülkelerin de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde sağlanan uzlaşmanın ötesinde adımlar atabileceğini söyledi.