YDH- Irakiye İttifakı Lideri İyad Allavi, İran’ı Irak’ta, Lübnan’da ve Filistinliler arasında huzursuzluk çıkarmakla suçladı.

 

Irak’ta yeni hükümeti kurma ihtimali giderek güçlenen Hukuk Devleti İttifakı Lideri Nuri el-Maliki, hükümet konusunda destek almak için Tahran’a giderken, Maliki’nin en önemli rakibi el-Irakiye İttifakı’nın Lideri İyad Allavi, İran’ı Irak’ta, Lübnan’da ve Filistin’de huzursuzluk çıkarmakla suçladı.

 

CNN televizyonunda yayımlanan GPS programının sunucusu Ferid Zekeriya’ya konuk olan el-Irakiye İttifakı Lideri İyad Allavi, “Biz maalesef İran’ın bölgede tahribat yaptığını biliyoruz. Irak’la ilgili olarak şunu kesin olarak söyleyebiliriz ki İran ülkemizdeki siyasi süreci kendi istekleri doğrultusunda değiştirmeye çalışıyor” dedi.

 

İran’ı sadece Irak’ta değil, Lübnan ve Filistin gibi Ortadoğu’nun diğer bölgelerinde de huzursuzluk çıkarmakla suçlayan Allavi, el-Arabiya televizyonuna verdiği demeçte de İran’a yönelik benzer suçlamalarını tekrarladı.

 

Siyasi rakiplerini hükümeti kurmak için İran desteğini almaya çalışmakla suçlayan ve alaya alan Allavi, “ben atamalarımı kabul etsin diye gidip İran’a yalvarmıyorum” diye konuştu.

 

Öte yandan Irak meclisinde çoğunluğa sahip olan Ulusal Birlik Koalisyonu’nun başbakan adayı olarak gösterdiği Nuri el-Maliki, geçtiğimiz haftaki Suriye ziyaretinin ardından bugün de İran’ı ziyaret etti.

 

İran İslam Devrimi Lideri Ayetullah Ali Hamenei ile de görüşen Maliki, ülkesinin geçirdiği zor dönemlerde verdikleri destekten dolayı İranlı yetkililere teşekkür etti.

 

Ayetullah Hamenei de Irak’ta seçimlerin üstünden aylar geçmesine rağmen hükümetin kurulamaması sebebiyle güvenlik konularında ve hizmet alanlarında boşluklar doğduğuna dikkat çekerek hükümetin bir an önce kurulması gerektiğine işaret etti.