Duri: Direnişin yüzde 95’ini eski ordu gerçekleştiriyor

01 Ocak 1970

SAAF-Saddam döneminin iki numaralı ismi İzzet İbrahim ed-Duri, Irak’taki direniş eylemlerinin

SAAF-Saddam döneminin iki numaralı ismi İzzet İbrahim ed-Duri, Irak’taki direniş eylemlerinin yüzde doksan beşini eski ordu mensuplarının gerçekleştirdiğini belirtti.

 

Irak'tan yayın yapan Burathanews adlı internet sitesinin haberine göre devrik Saddam rejiminin Devlet Başkanı Yardımcısı İzzet İbrahim ed-Duri, Amerika’da yayınlanan Times’a verdiği demeçte eski yönetimin devrilmesinden sonraki direniş eylemlerinin yüzde 95’ini eski ordu mensuplarının gerçekleştirdiğini ifade etti.

 

“Savaşın başlangıcında Saddam yanlış bir siyaset izledi” diyen Duri, “Açık savaş yerine savaşın ikinci sayfası açılana dek ordunun gücü ve ruhu korunmalıydı” diye konuştu.

 

2003’ün sonlarında “Bush’a Arap yetkililerden biri aracılığıyla mektup gönderdim” diyen İzzet İbrahim ed-Duri, “ABD güçlerinin Irak’ta kaldığı sürece Irak’ın terör merkezi olmaya devam edeceğini” söylemiştim dedi.

 

“Bush’a, sen cesursun, cesaret de hemen Irak’tan çıkma kararı almanı gerektiriyor, demiştim” diyen Duri, “Siyasi sürece katılan; ama işgale karşı olanlara saygı duyuyorum. Ancak işgal altında iken Irak halkına verebilecekleri bir şey olmadığı için kendilerine beri durmalarını tavsiye ediyorum” dedi.

 

Irak savaşı sırasında ABD’nin en çok arananlar listesinde yer alan İzzet İbrahim ed-Duri, Irak’ta gerçekleştirilen terör ve şiddet eylemlerini yönetmekle suçlanıyor.