YDH- Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı üyesi Kemal Saidi, Kürdistan İttifakı’nın Maliki’yi desteklediğini belirterek hükümet kurma konusundaki ön adımların çok yakında atılacağını söyledi.

 

Sumernews haber ajansına demeç veren Hukuk Devleti İttifakı Üyesi Kemal Saidi, Hukuk Devleti İttifakı’nın Kürtlerin hükümetle ilgili öne sürdüğü 19 talebi kabul ederek Kürdistan İttifakı’nın desteğini kazandığını belirterek Irak parlamentosunun önümüzdeki hafta ortasında resmi oturumunu düzenleyebileceğini ifade etti.

 

Terörizmle mücadele ve ülkede güvenlik ve huzurun sağlanması konularında Kürdistan İttifakı ile ortak düşüncelere sahip olduklarını belirten Saidi, peşmerge güçlerinin faaliyetleri konusundaki görüş ayrılığına rağmen her iki ittifakın da bu konudaki dostça müzakerelerini sürdürdüğünü söyledi.

 

Kemal Saidi, Kürdistan İttifakı ile yapılan görüşmelerde peşmerge güçlerinin merkezi hükümetin denetimi altında olması ve merkezi hükümetin de bu güçlere yardım etmesi konusunda uzlaşmaya varıldığını açıkladı.

 

Öte yandan Kuzey Irak’taki Kürdistan İslam Birliği Partisine bağlı bir yayın organı Kürdistan İttifakı üyelerinden Necib Balti’nin Irak’ta hükümet konusunda hangi ittifaka destek verileceğine ilişkin henüz kesin bir karar vermediklerini açıkladığını duyurdu.