YDH- Mısır yönetimi, BM Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı eski Başkanı Muhammed el- Baradei’yi siyasi alandan uzak tutmak için yeni bir adım atıyor.

 

Arap basının da yer alan haberlere göre Mısır yönetimi, 2011 başkanlık seçimlerinde Hüsnü Mübarek’e sorun çıkarmaya devam eden BM Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı eski Başkanı Muhammed el- Baradei’yi vatandaşlıktan çıkarmaya hazırlanıyor.

 

El-Cezire televizyonu, Kahire İdari Suçlar Mahkemesi’nin 9 Kasım’da Muhammed el-Baradei’nin vatandaşlıktan çıkarılmasını öngören iddianameyi ele alacağını duyurdu.

 

Kuveyt’te yayımlanan el-Ceride gazetesi de konuyla ilgili haberinde Muhammed el-Baradei’nin Ulusal Değişim grubunu kurmasından ve muhalif politikacılarla aydınların bu gruba katılmasından sonra Mısır’ın Baradei’yi vatandaşlıktan çıkarmak için harekete geçtiğini öne sürdü.

 

Hazırlanan iddianamede Baradei’nin vatandaşlıktan çıkarılması için Mısır yönetimine baskı yapılması gerektiğinin ifade edildiğini belirten gazete, iddianamede ayrıca Baradei’nin Mısır yönetiminin onayı ile değil, ABD ve Avrupa’nın isteğiyle Atom Enerjisi Ajansı’na başkan olduğunun öne sürüldüğünü yazdı.

 

Muhammed el-Baradei, 2011’de yapılacak devlet başkanlığı seçimlerine katılmak üzere adaylık girişiminde bulunmuş; ancak Mısır yönetiminin önüne çıkardığı yasal engellerden dolayı adaylıktan vazgeçtiğini açıklamıştı.