YDH- El- Irakiye İttifakı Lideri İyad Allavi’nin hükümet kurma müzakerelerinden çekildiğini açıkladığı bildirildi.

 

İran’ın İngilizce yayın kuruluşu Press TV’nin haberine göre Hukuk Devleti İttifakı Lideri Nuri el-Maliki’nin en önemli rakibi olan el-Irakiye İttifakı Lideri İyad Allavi, Maliki ile diğer siyasi grupların ulusal birlik hükümeti kurmasının imkansız olduğunu ve görüşmelerden istenen sonucun çıkmayacağını belirterek hükümet kurma görüşmelerinden çekildiğini açıkladı.

 

Bazı bölge ülkelerinin Allavi’yi başbakanlık gibi başbakanlıktan vazgeçmeye çağırdığını hatırlatan siyasi gözlemciler, Allavi’nin hükümet kurma görüşmelerinden çekilmesinin zamanlamasının dikkat çekici olduğunu belirtiyor.

 

Irak’ta 7 Mart’ta yapılan parlamento seçimlerinde İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı 91, Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı ise 89 milletvekili çıkarmıştı.

 

Öte yandan İran’dan yayın yapan Kurdpress haber sitesi, el-Irakiye İttifakı liderlerinden Usame Nuceyfi, cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık konusunda uzlaşma sağlanmadığını gerekçe göstererek parlamento oturumuna katılmayacaklarını açıkladığını duyurdu.

 

Kürdistan Yurtseverler Birliği Siyasi Komite Üyesi Ahmed Pire ise, cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık konusunda parlamento çoğunluğu arasında zımni bir uzlaşma olduğunu pazartesi günü yapılacak parlamento oturumunda cumhurbaşkanı ile yardımcılarının seçileceğini söyledi.

 

Cumhurbaşkanlığının Kürdistan İttifakı’nın hakkı olduğunu ve hiçbir gücün Kürtleri bu haktan alıkoyamayacağını belirten Ahmed Pire, Amerika’yı Kürtlere cumhurbaşkanlığından İyad Allavi lehine çekilme konusunda baskı yapmakla suçladı.