YDH- İsrail’de yayımlanan Yediot Ahronot gazetesi yazarı Alex Fishman, aşağıdaki yazısında Askeri İstihbarat Servisi Başkanı Amos Yadlin’in dört cephede savaş uyarısının ciddiye alınması gerektiğini belirtiyor.

 

İsrail ordusu istihbarat şefinin bir sonraki bölgesel savaş için amansız öngörüsü ciddiye alınmalı.

 

İsrail ordusu istihbarat şefi, İsrail’in düşman ülkelerdeki iki nükleer programa olan ilgisine dair sıkı bir ipucu verdi; sadece İran’dan bahsetmiyordu. Dili mi sürçmüştü yoksa? İnanmak zor.

 

İsrailliler Suriye’deki nükleer reaktöre saldırılmasının ertesi günü uyanıp saldırıyı İsrail’in yürüttüğünden şüphelenildiğini duyduklarında, yetkililer burada usulca, belli belirsiz görünen bir Suriye füze saldırısı üzerine ciddi biçimde kafa yormuşlardı. Suriyelilerin, sırf onurlarını korumak için bile olsa, saldırının intikamını almak için mutlaka cevap vereceklerini tahmin etmişlerdi.

 

Fakat şimdi bir süredir, Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı, Suriye’yi bombalanmış reaktörde nükleer silah imal etme girişiminde bulunmuş bir devlet olarak ele alıyordu. Dolayısıyla, görev süresini doldurmak üzereyken General Amos Yadlin dilini çözüp başarılarıyla övünebiliyordu. Neden olmasın? Bunu hak ediyor.

 

Geçmişte, Yadlin, ordunun siber savaş cephesindeki kabiliyetleriyle de övünmüştü (kimse de sebebini anlamamıştı). Peki, neden bu sırrı ifşa etti? Eh, neden etmesin ki? Bırakalım düşman bilsin.

 

Yine de, Yadlin bize, neredeyse aynı nefeste, yakında İranlıların iki nükleer bomba üretmeye yetecek kadar zenginleştirilmiş uranyuma sahip olacaklarını söylediğinde, ilk sırrı zar zor sindirebildik. İsrail ordusu istihbarat şefi, değerlendirmelerini kanıtlayan akademik bir uzman filan değil daha. Sözlerinin ciddi ehemmiyeti var. Ve istihbarat şefi böylesi malumatı dünyaya açıklıyorsa; bu, onun birilerini bir şeyler yapmaya çağırma tarzıdır.

 

Gerçek mesele

Ancak, istihbarat şefinin konuşmasındaki en şaşırtıcı ifşa gerçekte bir uyarıydı. Yadlin bir sonraki savaşın nasıl bir şey olacağının tarifini yaptı. Savaşın yalnızca bir cephede idare edilmeyeceğini söyledi; tek başına Lübnan’la savaşma lüksünün tadını çıkaramayacağız. Savaş aynı anda iki, üç, hatta dört farklı cephede birden olacak.

 

 

Merkezi İsrail’e füze saldırıları sadece kuzeyden değil, bugün Tel Aviv ve çevresini tehdit eden füzelere ev sahipliği yapan Gazze şeridinden de gelecek. Yadlin Dökme Kurşun Operasyonu’nun da İkinci Lübnan Savaşı’nın da geçmişten bir senaryo olduğunu açıklığa kavuşturdu. Sonraki bölgesel savaş farklı bir kapsamda, acil durum alarmı ise şimdiye dek bildiğimizden farklı boyutlarda olacak.

 

Yani bu sadece bir başka genel uyarı değil. Bu, katı istihbarat bilgisi. Bu gerçek mesele.

 

Çeviren: İkbal Zeynep Dursunoğlu

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3979444,00.html