YDH- İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı’nın Nuri el-Maliki’nin başbakanlığındaki hükümete katılma konusunda birtakım şartlar ileri sürdüğü bildirildi.

 

Irak’ta yayımlanan hükümet yanlısı es-Sabah gazetesinin haberine göre el-Irakiye İttifakı’nın önde gelen liderlerinden İyad Allavi, Rafi el-İsavi, Usame en-Nuceyfi, Salih el-Mutlak ve Cemal el-Kerbuli, Nuri el-Maliki’nin başbakanlığında kurulacak hükümette yer alma konusunu görüşmek üzere Ürdün’ün başkenti Amman’da bir toplantı düzenledi.

 

Es-Sabah gazetesinin haberine göre el-Irakiye İttifakı liderleri, İyad Allavi’nin Siyaset Belirleme Yüksek Kurulu Başkanlığı’na, Salih el-Mutlak’ın dışişleri bakanlığına, Tarık Haşimi’nin cumhurbaşkanlığı yardımcılığına ve Usame Nuceyfi’nin de meclis başkanlığına getirilmesi şartıyla hükümette yer almayı kabul etme kararı aldılar.

 

Es-Sabah gazetesi ayrıca el-Irakiye İttifakı liderlerinin Amman’da yaptıkları toplantıda hükümette yer alma şartları arasında el-Irakiye İttifakı üyelerine bazı bakanlıkların verilmesi şartını da ileri sürdüklerini de ifade etti.

 

Irak Hükümet Sözcüsü Ali Debbağ, Iraklı siyasi grupların Nuri el-Maliki’nin başbakanlığında bir hükümet kurulması konusunda uzlaşmaya vardığını belirterek, meclis başkanlığının ise el-Irakiye İttifakı’na verileceğini açıklamıştı.