YDH- İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı, Nuri el-Maliki’nin başbakanlığında kurulacak bir ulusal birlik hükümetine mesafeli durmaya devam ediyor.

 

İran’ın Arapça yayın kuruluşu el-Alem televizyonuna demeç veren el-Irakiye İttifakı üyelerinden Zuheyr el-Areci, Iraklı siyasi grupların Nuri el-Maliki başbakanlığında bir ulusal uzlaşma hükümeti kurulması için başlatılan uzlaşma sürecine mesafeli yaklaşarak “Biz, Iraklı siyasi liderlerin el-Irakiye ile diğer ittifaklar arasındaki sorunların çözümü için görüşmeler yapmalarını bekliyoruz” dedi.

 

Zuheyr el-Areci, görüşmelerde ancak kendileri açısından tatmin edici sonuçlar çıkması durumunda kurulacak hükümete katılabileceklerini söyledi.

 

Öte yandan Irak Ulusal Birlik Koalisyonu üyelerinden Abbas el-Beyati, cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık konusundaki belirsizliğin aşıldığını belirterek Iraklı siyasi grupların uzlaşma görüşmelerinde yalnızca meclis başkanlığı ile Stratejik Politikalar Belirleme Kurulu başkanlığı konusunda belirsizlik bulunduğunu söyledi.

 

Başbakanlığın Irak Ulusal Birlik İttifakı’nın adayına cumhurbaşkanlığının ise Kürdistan İttifakı’nın adayına bırakılması konusunda uzlaşma bulunduğunu belirten el-Beyati, meclis başkanlığı ile Stratejik Politikalar Belirleme Kurulu başkanlığının ise el-Irakiye İttifakı’na verilmesi konusunda uzlaşma sağlandığını ifade etti.