YDH- 7 Mart’ta yapılan parlamento seçimlerinin üstünden 8 ay geçtikten sonra Irak’ta hükümet konusunda ilk kez ciddi bir adım atıldı.

 

Mehr Haber ajansının Irak kaynaklarına dayandırdığı haberine göre bugün yapılan parlamento oturumu sonunda Irak siyasi yapısında 7 Mart genel seçimleri öncesine nispetle kilit mevkiler açısından ciddi bir değişiklik yaşanmadı.

 

Habere göre Celal Talabani’nin cumhurbaşkanlığı, Nuri el-Maliki’nin başbakanlık, Tarık Haşimi’nin cumhurbaşkanı yardımcılığı, Rafi el-İsavi’nin başbakan yardımcılığı, Arif Tayfur’un meclis başkanı yardımcılığı görevini dört yıl daha sürdürmesi konusunda uzlaşmaya varıldı.

 

El-Irakiye İttifakı üyelerinden Usame Nuceyfi, ise kullanılan 295 oyun 227’sini alarak meclis başkanlığına seçildi.

 

Kürdistan İttifakı üyesi Arif Tayfur’un meclis başkan yardımcılığını koruduğu seçimlerde Irak Ulusal İttifakı üyesi Humam Hammudi’nin de meclis başkanı yardımcılığına seçildiği bildirildi.

 

Ulaşan haberlere göre el-Irakiye İttifakı Lideri İyad Allavi de yeni kurulan ve geniş yetkileri olacağı belirtilen Stratejik Politikalar Belirleme Yüksek Kurulu Başkanlığına seçildi.