YDH- El- Irakiye İttifakı liderlerinden Usame Nuceyfi, bugün yapılan parlamento oturumunda Irak Meclis Başkanlığına seçildi.

 

Usame Abdulazizi en-Nuceydi el-Halidi, 1963 yılında Irak’ın Musul kentinde dünyaya geldi. Musul Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun olan Usame Nuceyfi, Baas hükümetinin kurulduğu 1980 yılından 1992 yılına kadar Irak Sanayi ve Maden Bakanlığında görev yaptı.

 

1992 yılında bakanlıktaki görevinden istifa eden Usame Nuceyfi, Bağdat’ta elektrik ürünleri alanında faaliyet gösteren bir firma kurdu.

 

Baas rejiminin 2003 yılında devrilmesi üzerine aş,reti ile birlikte siyasete atılan Nuceyfi, Iraklıların Birliği adlı bir parti kurdu.

 

Usame Nuceyfi, Amerikalıların kurduğu geçici hükümetin cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Gazi el-Yaver’in desteğiyle 2005 Ocak seçimlerinden sonra kurulan İbrahim Caferi hükümetinde Sanayi ve Maden Bakanlığı görevine getirildi.

 

2009 yerel seçimlerinde kardeşi Esil Nuceyfi ile kurduğu Hadba İttifakı ile Musul il meclisindeki sandalyelerin büyük bir çoğunluğunu kazanan Usame Nuceyfi, 7 Mart seçimlerinde el-Irakiye İttifakı listesinden parlamentoya seçildi.

 

Arap milliyetçiliği görüşleriyle tanınan Usame Nuceyfi, liderliğini yaptığı Hadba Partisi’nin Musul yerel yönetiminde Kürtlerle yaşadığı yoğun gerilimler sebebiyle gündeme gelmişti.

 

Usame Nuceyfi, bugün yapılan parlamento oturumunda kullanılan 295 oyun 227’sini alarak meclis başkanlığına seçildi.