Londra’da yayımlanan el-Hayat gazetesine göre Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Başbakan Nuri el-Maliki, Meclis Başkanı Usame Nuceyfi ve Kürdistan İttifakı Lideri Mesud Barzani ile görüşen Amerikalı yetkililer, Sadr grubuna mensup kişilere, hatta bu gruba yakın olan Sünni politikacılara güvenlikle ilgili herhangi bir makamın verilmemesini istediler.
Irak’ta Amerika’nın hükümet kurma çalışmalarına yönelik müdahaleleri tepkilere neden olurken Washington Post gazetesi, Washington’un 8 aydır Irak’taki hükümet sürecine etkin bir şekilde müdahale ettiğini belirterek Amerikalı yetkililerin Iraklı siyasi grupların hükümet kurma müzakerelerine katıldığını hatta uzlaşma taslağını Amerikalıların hazırladığını yazdı.
Öte yandan hükümeti kurmakla görevlendirilen Nuri el-Maliki’nin dışişleri bakanlığının el-Irakiye İttifakı’na verilmesine karşı çıktığı bildirildi.
Hukuk Devleti İttifakı üyelerinden Sami el-Askeri, bakanlıkların hangi ittifaklar arasında bölüşüleceğine ilişkin görüşmelerin bayram tatili sonrasına bırakıldığını açıklarken, Irak Ulusal İttifakı’nın dışişleri bakanlığının Kürdistan İttifakı’nda ve Hoşyar Zebari yönetiminde kalmasını desteklediği bildirildi.
Kürdistan İttifakı, daha önce dışişleri bakanlığından, yalnızca petrol bakanlığını almaları durumunda vazgeçebileceğini açıklarken; Irak Ulusal İttifakı buna karşı çıkarak petrol bakanlığının kendisine ait olmasını istiyor.