YDH- Irak’ta hükümet kurma çabaları sürerken, ülkenin petrol zengini kenti Kerkük’te yeni gerginlikler yaşanmaya başladığı bildiriliyor.

 

YDH Kerkük muhabiri Özdemir Hürmüzlü’nün bildirdiğine göre etnik çeşitliliğin bulunduğu Kerkük’te binlerce Kürt asayiş gücünün kentin kritik noktalarına yerleştirilmeye başlanması Türkmen ve Arap nüfusun kaygısına ve tepkisine sebep oldu.

 

El-Irakiye İttifakı’nın Türkmen üyelerinden Erşat Salihi, Kerkük’teki bu gelişmeyle ilgili olarak başkent Bağdat’ta bir basın toplantısı düzenledi.

 

Kürt silahlı güçlerinin girişinden duyulan endişeyi dile getiren Türkmen milletvekili Erşat Salihi, Kürt asayiş güçlerinin kentten acilen çekilmesini istedi ve merkezi hükümeti göreve çağırdı.

 

Salihi, Irak anayasasına göre Irak ordusunda başka bir gücün Kerkük’te askeri faaliyet gösterme hakkının bulunmadığını söyledi.

 

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Salihi, Kerkük yönetiminin bu güçlere kente girme izni vermediğini açıklarken emniyet kaynakları, bu güçlerin bir süre daha kente kalacağını söyledi.