YDH- Irak’ta başbakanlığa seçilen Nuri el-Maliki’nin perşembe günü hükümeti kurmakla resmen görevlendirileceği bildirilirken çeşitli siyasi gruplar da bakanlık taleplerini açıklamaya başladı.

 

Irak’tan yayın yapan en-Nahil haber sitesine açıklamada bulunan Ammar el-Hekim liderliğindeki Irak İslami Yüksek Konseyi üyelerinden Muhammed Mehdi el-Beyati, yetkileri azaltılan cumhurbaşkanı yardımcılığından feragat ettiklerini belirterek yeni kurulacak kabinede dört bakanlık talep ettiklerini açıkladı.

 

Irak’tan yayın yapan Burasanews haber sitesi de Sadr Grubu’nun üst düzey liderlerinden Baha el-Areci’nin Sadr grubunun yeni kurulacak kabinede 6 bakanlık istediğini açıkladığını duyurdu.

 

Cumhurbaşkanı yardımcılığı ve icracı bakanlıklar istemediklerini belirten baha el-Areci, seçim sonuçlarını göz önünde bulundurarak 6 hizmet bakanlığı istediklerini söyledi.

 

Londra’da yayımlanan Şarku’l- Evsat gazetesine demeç veren el-Irakiye İttifakı üyelerinden Aliye Nasif Casim, el-Irakiye İttifakı’nın hakkının yeniden çiğnenmesine izin vermeyeceğini belirterek “Eğer siyasi gruplar, İyad Allavi’nin başkanlığına getirilmesi konusunda uzlaşmaya vardığı Stratejik Politikalar Belirleme Kurulu konusundaki tutumundan geri adım atarsa biz de hükümette yer alma konusundaki tutumumuzu gözden geçiririz” dedi.

 

Hukuk devleti İttifakı Üyelerinden Abbas el-Beyati, daha önce çok geniş yetkilerle donatılacağı belirtilen Stratejik Politikalar Belirleme Kurulu’nun sadece bir istişare kurulu olduğunu ve yürütme organına yalnızca tavsiyelerde bulunabileceğini söylemişti.

 

Öte yandan Irak parlamentosunun eski üyelerinden Hüseyin el-Felluci, bakanlıkların siyasi gruplar arasında paylaşımıyla ilgili olarak bir plan hazırlandığını belirterek bu plana göre Irak Ulusal Birlik İttifakı’nın 18, el-Irakiye’nin 10, Kürdistan İttifakı’nın 4, Vasat İttifakı’nın 2, diğer grupların da birer bakanlık elde edeceğini söyledi.