YDH- Hükümet kurma çalışmalarının sürdüğü Irak’ta siyasi gruplar arasında kilit bakanlıkların paylaşımı konusunda ön anlaşmanın sağlandığı bildirildi.

 

İran’da yayımlanan Haber gazetesinin bildirdiğine göre Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’ye yakın isimlerden Ali el-Edib, kilit bakanlıkların paylaşımı konusunda siyasi gruplar arasında ön anlaşmanın sağlandığını açıkladı.

 

Irak Ulusal Birlik Koalisyonu üyelerinden Ali el-Edib, “Siyasi gruplar, dışişleri bakanlığının Kürtlerde kalması, maliye ve petrol bakanlıklarının da el-Irakiye ve Ulusal Birlik İttifakı’na verilmesi konusunda anlaşmaya vardılar” dedi.

 

Dışişleri bakanlığının el-Irakiye İttifakı’ndan önceki hükümette başbakan yardımcılığı görevinde bulunan Rafi el-İsavi’ye verilmesi bekleniyordu.

 

Güvenlikle ilgili bakanlıkların herhangi bir partiye bağlı olmayan müstakil kişilere verilmesi konusunda tüm siyasi grupların görüş birliği içerisinde olduğunu belirten Dava Partisi Üyesi Ali el-Edib, bu bakanlıklara atanacak kişilerle ilgili görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.

 

El-Irakiye İttifakı’nın İyad Allavi’nin başkanlığına getirileceği Stratejik Politikalar Belirleme Kurulu’nun icracı yetkilerle donatılmasına ilişkin taleplerini de değerlendiren Ali el-Edib, “İcracı yetkiye sahip tek makam başbakandır. Bu kurulun başbakanın yerini alması ya da başbakanın yetkilerini sınırlandırması söz konusu olamaz. Stratejik Politikalar Belirleme Kurulu, bir danışma kuruludur ve bu kurulun üyelerinin yüzde 80’inin herhangi bir konuda karar alması durumunda hükümet bunu uygulamakla yükümlü olacaktır” dedi.