YDH- İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı, kurulacak uzlaşma hükümetinde kendi payına düşen cumhurbaşkanı yardımcılığına ilişkin adayını açıkladı.

 

El-Irakiye İttifakı, cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılığı için adaylarını açıkladı kilit bakanlıklardan maliye bakanlığını istediğini belirtti.

 

Bağdat televizyonunun haberine göre el-Irakiye halen cumhurbaşkanı yardımcılığı görevinde bulunan Türkiye’nin yakın müttefiki Tarık Haşimi’yi başbakan yardımcılığına aday gösterdi.

 

Yasadışı Baas partisi ile yakınlığından dolayı seçimlere girmesi engellenen Salih Mutlak’ı cumhurbaşkanı yardımcılığına aday gösteren el-Irakiye, halen başbakan yardımcısı olan Rafi İsavi’yi de maliye bakanlığına aday gösterdi.

 

Öte yandan el-Irakiye İttifakı Lideri İyad Allavi, hükümeti kurmakla görevlendirilen Nuri el-Maliki’nin isteklerini kabul etmemesi durumunda Saddam’a karşı durdukları gibi Maliki’ye de karşı duracaklarını söyledi.

 

Şarku’l Evsat gazetesine demeç veren Allavi, el-Irakiye’nin hükümete katılmaması durumunda kurulacak hükümetin uluslar arası toplum nezdinde meşruiyetinin olmayacağını belirterek “muhalefet olarak barışçı yollarla politika yapacağız; ancak Maliki önceki tutumunu sürdürürse Saddam’a karşı çıktığımız yöntemlerle Maliki’ye de karşı çıkacağız” dedi.