YDH- Irak’ta kabinenin oluşturulması konusunda önemli ilerlemeler kaydedildiği ve bazı bakanlıkların paylaşımı konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi.

 

Irak Ulusal Birlik Koalisyonu üyesi Sami el-Askeri, siyasi gruplara mensup temsilcilerin son iki gün içerisinde yaptıkları toplantılarda üç bakanlık konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

 

Sami el-Askeri, varılan uzlaşma doğrultusunda Maliye Bakanılığı’nın el-Irakiye İttifakı’na, Petrol Bakanlığı’nın Ulusal Birlik Koalisyonu’na Dışişleri Bakanlığı’nın da Kürdistan İttifakı’na verildiğini ifade etti.

 

Cumhurbaşkanı Yardımcılıkları konusuna da değinen Sami el-Askeri, cumhurbaşkanı yardımcılıklarından birini elde edecek olan el-Irakiye İttifakı’nın bu göreve Salih Mutlak’ı mı yoksa Tarık Haşimi’yi mi aday göstereceği konusunda kendi içinde görüş ayrılığı yaşadığını bu yüzden de bu konundaki görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

 

Ancak el-Irakiye İttifakı’na yakın kaynaklar, bu ittifakın kendi payına düşen cumhurbaşkanı yardımcılığına Salih Mutlak’ı başbakan yardımcılığına da Rafi el-İsavi’yi aday göstereceğini ifade ediyorlar.

 

El-Irakiye’nin ende edeceği bakanlıklar

El-Irakiye İttifakı’na yakın kaynaklar bu ittifakın yeni kabinede savunma, maliye, milli eğitim, sanayi, tarım, göçmen, iletişim, çalışma, bakanlıklarıyla bir müşavir bakanlığa9 bakanlığa sahip olacağını belirtiyor.

 

El-Irakiye kaynaklarının belirttiğine göre Maliye Bakanlığı’na Tarık Haşimi, Milli Eğitim Bakanlığı’na Muhammed Naim, İletişim Bakanlığı’na da Muhammed Allavi aday gösterildi.

 

Öte yandan Tarım Bakanlığı’nın Uzlaşma Cephesi’ne bırakılacağı, ancak Uzlaşma Cephesi’nin henüz bu bakanlığa aday göstermediği bildirilirken, el-Irakiye üyesi Ahmed Kerbuli’nin de Göçmen Bakanlığı’na atandığı belirtildi.

 

El-Irakiye İttifakı üyelerinden Tallal ez-Zevbai, yeni kabinenin 42 kişiden oluşacağını belirterek başbakanın üç yardımcısının bulunacağını söyledi.

 

Ulusal Birlik Koalisyonu’na ait bakanlıklar

Hukuk Devleti İttifakı ile Irak Ulusal İttifakı’nın birleşmesiyle oluşan Ulusal Birlik Koalisyonu’nun da içişleri, petrol, planlama, yüksek öğretim, sanayi ve maden, su kaynakları, belediyecilik, adalet, kültür ve turizm bakanlıklarıyla insan haklarından, illerden, ulusal uzlaşmadan dışişlerinden ve parlamentodan sorumlu devlet bakanlıklarını elde edeceği açıklandı.

 

Kürdistan İttifakı’na 4 bakanlık

Yeni, kurulacak hükümette Kürdistan İttifakı’nın da dışişleri, ticaret, mesken ve bayındırlık bakanlıklarını alacağı bildirilirken bazı Iraklı kaynaklar, iletişim bakanlığının da Kürdistan İttifakı’na verilebileceğini ifade ediyorlar.