YDH- Menuçehr Mutteki’nin dışişleri bakanı olarak yaptığı ziyaretin sonuçsuz kaldığı ve Senegal hükümetinin İran hükümetinin açıklamalarından tatmin olmayarak Tahran büyükelçisini çağırdığı bildirildi.

 

Mehr haber ajansının bildirdiğine göre Senegal hükümeti İran’ın Nijerya’da ele geçirilen 13 konteynır dolusu silahla ilgili açıklamasından tatmin olmadı ve Tahran büyükelçisini istişarelerde bulunmak üzere başkent Dakar’a çağırdı.

 

Senegal hükümetinin konuyla ilgili yaptığı açıklamada İran hükümetinin Afrika’daki silah kaçakçılığı ile ilgili açıklamasından tatmin olmadıklarını ifade ettiği bildirildi.

 

Senegal Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “devletler arası ilişkilerin yol göstericisi olması gereken barış ve güvenlik,  gerçeğe ihtiyaç duymaktadır. İran tarafından bu konuda yapılan açıklama bizi ikna etmedi ve Senegal, istişarelerde bulunmak üzere Tahran’daki büyükelçisini geri çağırma kararı aldı.

 

Nijerya’nın Lagos limanında ele geçirilen 13 konteynır dolusu silahın İran’a ait olduğunu açıklamasından sonra İran silahların özel bir şirkete ait olduğunu belirterek silahların bir Afrika ülkesine ihraç edilmek üzere yüklendiğini ve ortada bir yanlış anlaşılma olduğunu öne sürmüştü.

 

Bu silahları bazı Afrika ülkelerindeki muhalif unsurlara göndermek ve bu ülkelerde istikrarsızlık yaratmayı amaçlamakla suçlanan İran, bir süre önce de Gambiya ile benzer bir sorun yaşamıştı.

 

Menuçehr Mutteki, Dışişleri Bakanı sıfatıyla açıklamada bulunmak üzere gittiği Senegal ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından görevinden alınmıştı.