YDH- Irak’ta uzun süren görüşmeler sonunda siyasi grupların bakanlıkların paylaşımı konusunda anlaşmaya vardığı belirtildi. İşte Irak’ın yeni hükümeti.

 

Irak’tan yayın yapan en-Nehreyn adlı internet sitesi, siyasi grupların anlaşması sonrasında yeni kurulan hükümetin şu isimlerden oluştuğunu duyurdu.

 

Ulusal Birlik Koalisyonu

1- Nuri el-Maliki (Başbakan)

2- İbrahim Caferi (Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı)

3- Şeyh Muhammed Taki el-Mevla (Cumhurbaşkanı Üçüncü Yardımcısı)

4- Hüseyin Şehristani (Enerjiden sorumlu Başbakan Yardımcısı)

5- Kusay Abdulvahhab (Meclis Başkanı Birinci Yardımcısı)

 

Ulusal Birlik Koalisyonu’nun elde ettiği 18 bakanlık: Petrol, Planlama, Adalet, Ulaştırma, Belediyecilik, Yüksek öğrenim, Su Kaynakları, çalışma ve Sosyal Güvenlik, Gençlik ve Spor, Turizm ve Kültür Mirası, Meclisten sorumlu devlet bakanlığı, Ulusal Uzlaşmadan sorumlu devlet bakanlığı, dışişlerinden sorumlu devlet bakanlığı, devlet bakanlığı.

 

El-Irakiye İttifakı

1- Tarık Haşimi (Cumhurbaşkanı İkinci Yardımcısı)

2- Rafi el-İsavi (Hizmetten sorumlu Başbakan yardımcısı)

 

El-Irakiye İttifakı’nın elde ettiği 8 bakanlık: Maliye, Milli Eğitim, Sağlık, Ticaret, Sanayi, Göçmen işleri, Mesken ve Bayındırlık, İllerden sorumlu devlet bakanlığı.

 

Kürdistan İttifakı  

1- Celal Talabani (Cumhurbaşkanı)

2- Ruz Nuri Şavis, (Güvenlikten sorumlu Başbakan Yardımcısı)

 

Kürdistan İttifakı’nın elde ettiği diğer 6 bakanlık: Dışişleri, Tarım, Bilim ve Teknoloji, İnsan Hakları, Kadınlardan sorumlu devlet bakanlığı, Sivil toplumdan sorumlu devlet bakanlığı.

 

Vasat Partisi

Kültür bakanlığı

 

Türkmenler

Türkmenlerin elde ettiği iki bakanlıktan bir hizmet bakanlığının el-Irakiye listesinde, bir devlet bakanlığının da Ulusal Birlik Koalisyonunda yer alan Türkmen politikacıya verildiği bildirildi.

 

Keldani-Aşuriler ve Feyli Kürtleri

Keldani-Aşurilere Çevre bakanlığının verildiği belirtilirken Feyli Kürtlerine de Ulusal Birlik Koalisyonundan bir devlet bakanlığının verildiği bildiriliyor.

 

Güvenlikle ilgili bakanlıklardan Savunma, İçişleri ve Ulusal Güvenlik bakanlıklarına ise daha sonra başbakan tarafından bu bakanlıklara liyakatli bağımsız adaylar arasından atama yapılacağı bildiriliyor.