YDH- Irak’ın devrik diktatörü Saddam Hüseyin’in kardeşi Vatban İbrahim Hasan et-Tıkrıti, Baas partisinin cinayetlerinden ve zulümlerinden dolayı Irak halkından özür diledi.

 

Amerika’nın Arapça yayın kuruluşu Radyo Sawa’nın haberine göre Saddam Hüseyin’in üvey kardeşi Vatban Tıkriti, bugün yargılandığı mahkemede Baas rejiminin zulümlerinden ve cinayetlerinden dolayı Irak halkından özür diledi ve Saddam Hüseyin döneminde dışişleri bakanlığı da dahil olmak üzere pek çok üst düzey görevde bulunan Tarık Aziz’e yönelik suçlamalarda bulundu.

 

1991 yılında içişleri bakanlığı yaptığı dönemde Irak halkına yönelik katliamlardan dolayı özür dileyen Vatban Tıkrıti, kendisini Baas Partisi’ne bağlayan tek şeyin kardeşi Saddam Hüseyin olduğunu belirterek Saddam’ın yokluğunda daha özgür bir şekilde konuşabildiğini söyledi.

 

Mahkemede hazırladığı bir sayfalık ifadesini okuyan Vatban Tıkrıti, Baas Partisi komutanlığının halkın mutlak sahibiymişçesine halkın canını ve malını yağmaladığını belirterek Irak halkının buna layık olmadığını söyledi ve “büyük Irak halkından özür diliyorum” dedi.

 

Kardeşi Saddam Hüseyin ile kendisinin tüm Irak halkı gibi açlık içinde acılar çektiğini belirten Vatban Tıkrıti, Tarık Aziz’in ise yurt dışı seyahatlerinde puro içip eğlendiğini söyledi ve “Ben ve kardeşim Irak’ta kaldık ve halka hizmet ettik, eğer izin verirseniz yine Irak halkına hizmet ederim” dedi.

 

Mahkeme Başkanı Muhammed el-Ureybi ise Vatban Tıkriti’den konuşmasına oturarak devam etmesini istedi ve “Lütfen yorulmayın, Irak halkı sizin ve kardeşlerinizin hizmetinden yeterince yararlandı. Şimdi biraz dinlenin” dedi.