YDH- Resmi bir görevle gittiği Senegal’de dışişleri bakanlığından azledilen Menuçehr Mutteki, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi’yi sert bir dille yalanladı.

 

Mehr haber ajansına demeç veren İran’ın eski Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi’nin Mutteki’nin görevden alınması konusunun Senegal’e gitmeden önce görüşüldüğüne ve Mutteki’nin görevden alınacağını bildiğine dair açıklamasını yalanladı.

 

Özellikle yetkililerin söz ve açıklamalarında dürüstlüğe riayet etmesi gerektiğini belirten eski Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, yurt dışına çıkacağı gece Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’la birkaç ülkeye yapacağı ziyaret konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını ifade ederek “Göreve çıktıktan 24 saat sonra bir başkasının dışişleri bakanlığına atanması, bundan daha da gülüncü devir teslim günü tayin edilmesi gibi bir şey asla gündeme gelmemişti” dedi.

 

Menuçehr Mutteki, resmi bir görevle gönderilmişken azledilmesinin gayri İslami, siyasi ve diplomatik örfe aykırı aşağılayıcı bir davranış olduğunu belirti.

 

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, Mutteki’nin görevden alınmasıyla ilgili yaptığı açıklamada “Sayın Mutteki Senegal görevinden önce kendisinin Dakar ziyareti sırasında Ali Ekber Salihi’nin dışişleri bakanı olarak atandığını biliyordu” demişti.

 

Rahimi, Mutteki’nin katılmadığı devir teslim töreninde yaptığı konuşmada da “Sayın Mutteki ile Senegal ziyaretinden birkaç gün önce bu konuda ayrıntılı olarak görüşülmüş anlaşma sağlanmıştı. Bazı yayın organları Sayın Mutteki’nin yurtdışında olduğu bir sırada Cumhurbaşkanının onu görevinden azletme kararı verdiğini yazdılar, halbuki asla böyle bir şey yok” demişti.

 

Öte yandan İran’dan yayın yapan “Şeffaf” adlı internet sitesine demeç veren İran Meclisi Dış Politika ve Ulusal Güvenlik Komisyonu Başkan Yardımcısı Hüseyin İbrahimi, Mutteki’nin Senegal’de görevinden alındıktan sonra yaşadıklarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

 

Mutteki’nin görevden alınış şeklini “gayri ahlaki” diye niteleyen Hüseyin İbrahimi, Senegal Dışişleri Bakanlığı’nın Mutteki’ye görevden alındığı bilgisini ileterek dışişleri bakanlarına uygulanan protokolün kendisine uygulanmayacağını bildirdiğini ve Mutteki’nin kaldığı otele koruma ve protokol aracı tahsis edilmeden gönderildiğini söyledi.