YDH- İran’da hükümet yanlısı çevrelerin eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’ye yönelik tehditlerini tırmandırdığı bildiriliyor.

 

Geçtiğimiz hafta cumhurbaşkanlığına yeniden aday olabilmesi için seçimlerin adil ve özgür bir şekilde yapılması, siyasi tutukluların serbest bırakılması ve anayasanın uygulanması şartlarını ileri süren İran’ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, hükümet yanlısı çevrelerin sert eleştirilerine hedef oldu.

 

İran Basınında yer alan haberlere göre İsfahan milletvekili Muhammed Taki Rehber, tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yaşanan olaylarda payının olduğunu öne sürerek Hatemi’nin kendini mahkemeye hazırlaması gerektiğini söyledi.

 

“İran halkı 2009 yılındaki fitnede Hatemi’nin de payının olduğunu düşünmektedir, bu yüzden Hatemi kendini mahkemeye hazırlamalıdır” diyen Muhammed Taki Rehber, eski cumhurbaşkanına yönelik suçlamalarını sürdürerek “Fitne liderleri, Hatemi’nin desteği olmadan karışıklık ve anarşi çıkaramazdı. Onları halkla mücadeleye çağıran Hatemi’ydi” diye konuştu.

 

Hatemi’nin açıklamasından sonra Cuma namazı öncesinde bir konuşma yapan Tahran Başsavcısı Abbas Caferi Devletabadi de “Bazı fitne liderlerinin İslam Cumhuriyetine şartlar ileri sürdüğünü görüyoruz. Onlar kendilerini bilmezliğe vurarak bize şart ileri sürebileceklerini düşünmesinler. Onlara şartlar ileri sürmesi gereken İslam Cumhuriyeti nizamıdır, ilk şart da onların mahkeme edilmesidir” demişti.

 

Yargı Gücü Başkanı Yardımcılarından Muhammed Bakır Zulkadr de, Zencan kentinde yaptığı açıklamada “Fitne liderleri yabancıların elinde birer araç olan değersiz ve aşağılık unsurlardır. Onlar inatları yüzünden nizama karşı gelmişlerdir, onlar düşmanın belirlediği zeminde oynamaktadırlar” dedi.