YDH- Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ile el-Irakiye İttifakı Lideri İyad Allavi’nin güvenlikle ilgili bakanlıklara atanacak isimler konusunda anlaşmaya vardıkları açıklandı.

 

Irak’tan yayın yapan Burasanews adlı internet sitesinin haberine göre el-Irakiye İttifakı milletvekillerinden Ziyad Tarık ez-Zerb, Irak Ulusal Birlik Koalisyonu ile el-Irakiye İttifakı arasında hükümet kurulmadan önce varılan anlaşma gereği İstihbarat Bakanlığının el-Irakiye’ye, Ulusal Güvenlik Bakanlığı’nın ise Ulusal Birlik Koalisyonuna verileceğini açıkladı.

 

En-Nahil adlı haber ajansına açıklamada bulunan el-Irakiye İttifakı milletvekillerinden Muhammed el-Halidi ise el-Irakiye İttifakı’nın Savunma Bakanlığına Felah Nakib’den başka Samir es-Sultan’ı da aday gösterdiğini belirterek Başbakan Nuri el-Maliki’nin Felah Nakib’e itiraz etmesi durumunda alternatifsiz kalmak istemediğini söyledi.

 

Öte yandan isminin açıklanmasını istemeyen Iraklı bir siyasi kaynak da aynı haber ajansına yaptığı açıklamada Başbakan Maliki’nin Abdulkadir el-Ubeydi’yi savunma bakanlığında tutmaktan yana olduğunu; ancak el-Irakiye Lideri İyad Allavi’nin eski İçişleri Bakanı Felah en-Nakib’in savunma bakanlığına atanmasını istediğini söyledi.

 

Maliki’nin Felah en-Nakib’in Savunma Bakanlığına getirilmesine sıcak bakmadığını belirten kaynak, başbakanın Irak Ulusal Kongresi Başkanı Ahmed Çelebi’nin İçişleri Bakanlığına getirilmesini kabul ettiğini ve Çelebi’nin yeni hükümette içişleri bakanı olmasının güçlü bir ihtimal olduğunu ifade etti.

 

Irak’ta yeni hükümet kurulduğu zaman savunma, içişleri ve ulusal güvenlik bakanlığı gibi güvenlikle ilgili bakanlıklara atama yapılmamış, bu bakanlıklara atanacak isimler üzerinde uzlaşmaya varılıncaya kadar Başbakan Maliki’nin bu bakanlıklara vekaleten kendisinin bakacağı açıklanmıştı.