YDH- Irak’ta İyad Allavi’nin başkanlığını yapacağı Stratejik Politikalar Belirleme Kurulu’nun işlevinin ne olacağı konusunda uzlaşmaya varıldığı bildirildi.

 

Mehr haber ajansının bildirdiğine göre Irak Ulusal Birlik Koalisyonu üyelerinden Adnan el-Esedi, Başbakan Nuri el-Maliki ile el-Irakiye Lideri İyad Allavi’nin Stratejik Politikalar Belirleme Kurulu’nun işlevi konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı.

 

El-Esedi, Başbakan Nuri el-Maliki ile söz konusu kurulun başkanlığını yürütecek olan İyad Allavi’nin Stratejik Politikalar Belirleme Kurulu’nun bir danışma kurulu olması konusunda anlaşmaya vardığını söyledi.

 

Üyelerinin yüzde 80’inin onayı durumunda söz konusu kurulun icracı bir işlev de görebileceğini belirten el-Esedi, bu durumun el-Irakiye de dahil olmak üzere tüm siyasi gruplar tarafından kabul edildiğini söyledi ve kurulla ilgili yasal düzenlemenin yakında meclis gündemine alınacağını ifade etti.

 

El-Irakiye İttifakı, Allavi’nin başkanlığını yapacağı kurulun icracı işlevinde ısrar ederken Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı, icra yetkisinin hükümette olduğuna dikkat çekerek kurulun danışma işlevine sahip olması gerektiğini savunuyordu.

 

Öte yandan el-Irakiye İttifakı üyelerinden Hani el-Aşur, Stratejik Politikalar Belirleme Kurulu ile ilgili yasa taslağı üzerinde Irak Ulusal Birlik Koalisyonu ile yaşanan ihtilafın giderildiğini belirterek yasanın meclise sunulacağını söyledi.