YDH- Bir haftadır devam eden yoğun gösterilerin ardından biraz önce bir açıklama yapan Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, Mübarek rejiminin diz çöktüğünün işaretini verdi.

 

Mısır Ordu Sözcüsü’nün devlet televizyonu aracılığıyla ordunun Mısır halkının düzenlediği gösterileri ve ortaya koyduğu talepleri yasal kabul ettiğine ilişkin açıklamasından yarım saat sonra yine devlet televizyonundan bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in kendisini muhalif grupların temsilcileriyle görüşmek üzere görevlendirdiğini söyledi.

 

Süleyman, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in kendisini muhalif gruplarla anayasa reformu ve yasalarda yapılacak değişiklikler konusunda görüşmelerde bulunmak ve bir takvim belirlemek üzere görevlendirdiğini söyledi. Ömer Süleyman yaptığı açıklamada ayrıca "Cumhurbaşkanı Mübarek, ayrıca seçim sonuçlarına yapılan itirazları inceleyen mahkemenin derhal ve ara vermeksizin çalışmalarına başlamasını ve şikayetlerin kabul edildiği seçim bölgelerinde seçimlerin önümüzdeki hafta yenilenmesini vurguladı" dedi.

 

Milyonlarca Mısırlının yarın başkent Kahire’nin et-Tahrir Meydanı’nda toplanacağının bildirilmesinden sonra Hüsnü Mübarek tarafından atanan yeni içişleri bakanının sert tedbirler alabileceğine ilişkin kaygıların dile getirildiği bir sırada Mısır ordusunun halkın gösterilerini yasal gördüğüne ve yarınki gösterilerde kesinlikle güç kullanmayacağına ilişkin açıklaması Hüsnü Mübarek yönetiminin nasıl bir pozisyon alacağına ilişkin merak uyandırmıştı.

 

Ömer Süleyman’ın muhalif grupların temsilcileriyle görüşmeye hazır olduğuna ilişkin açıklaması Mübarek rejiminin muhaliflerle uzlaşma arayışı olarak değerlendiriliyor.

 

Mısır’daki sürecin muhalif gruplar tarafından rejimle yapılacak müzakerelerde temsilci olarak görevlendirilen Muhammed el-Baradei ile Ömer Süleyman arasında görüşmelerin ne zaman başlayacağı konusunda henüz bir açıklama yapılmazken, gösterilerin de Hüsnü Mübarek’in geleceğinin de bu görüşmelere bağlı olduğu ifade ediliyor.