YDH- Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, Hüsnü Mübarek’in halkın taleplerini dikkate almamasından ve İsrail’in tayin ettiği politikaları izlemesinden dolayı Mısır halkının nefretini topladığını söyledi.

 

Wall Street Journal gazetesine demeç veren Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, Mısır’da yaşanan gelişmeleri değerlendirerek Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in İsrail’e ve onun belirlediği politikalara itaatinin kurbanı olduğunu söyledi.

 

Tunus, Mısır ve Yemen’de yaşanan gelişmelerin Ortadoğu’nun yeni bir çağa girdiğini göstergesi olduğunu belirten Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, Arap yöneticilerin halklarının ekonomik ve siyasi talepleriyle daha fazla uyumlu olmaları gerektiğini ifade etti.

 

Tunus, Mısır ve Yemen’de yaşanan gelişmelerin henüz sonuçlanmamasından ve belirsizliğini korumasından dolayı bu ülkeler özelinde değerlendirme yapmaktan kaçınan Esed, “Ancak genel olarak bölgeden bahsedebiliriz, çünkü biz aynı bölgede bulunuyoruz. Biz, Tunus veya Mısır gibi bir ülke değiliz; ancak birçok ortak noktaya sahibiz. Sanıyorum, tepki ve gösteriler ümitsizlikle ilgili. Bir isyan varsa bu sizin öfkeli olduğunuzu gösterir; ama öfke de ümitsizlikten beslenir. Ümitsizliğin iç ve dış etkenleri vardır. İç etkenler olarak ülkeler olarak bizler, ülke yetkilileri kusurludur. Dış etkenler olarak da büyük güçler olarak sizler veya sizin uluslar arası toplum diye adlandırdığınız Batı kusurludur” dedi.

 

Demokrasinin halkı karar süreçlerine dahil etmek demek olduğunu belirten Esed, “eğer demokrasi yönünde hareket etmek istiyorsanız demokrasi kurmak değil, halkı karar süreçlerine katmak zorundasınız, demokari bireysel değil, toplumsal bir şeydir ve işe müzakereyle başlamak gerekir” dedi.

 

Suriye yönetiminin halkına yakın olduğunu halkın yönetimden memnun olduğunu bu yüzden de Suriye’de siyasi değişimin gerekli olmadığını belirten Esed, devletin politikalarıyla halkın inançlarının çelişmesi durumunda sorunların ortaya çıktığını söyledi.

 

Ortadoğu’da yeni bir çağa girildiğini belirten Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, “Bu yeni bir çağdır, bu yeni çağ İran devrimiyle başlamıştır. Bunu unutuyorsak bu bizim sorunumuzdur. Bizler, 1979’da İran devriminin niçin gerçekleştiğini unutuyoruz. Çünkü şu an onun bir benzerine tanık oluyoruz. Şu an işte bu çağdır. Bu, halkının inançlarına karşı çıkanlara yönelik bir devrimdir” diye konuştu.