YDH- Amerikan Başkanı Barack Obama, Mısır’ın devrik diktatörü Hüsnü Mübarek’in cumhurbaşkanlığından istifa edip kayıplara karışmasından sonra ilk açıklamasını yaptı.

 

El-Arabiya televizyonunun haberine göre Amerikan Başkanı Barack Obama, Mısır’ın devrik diktatörü Hüsnü Mübarek’in cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılmasından sonra yaptığı ilk açıklamasında Mübarek’in gitmesinin iki ülke ilişkileri açsından her şeyin sonu olmadığını söyledi.

 

Amerikan Başkanı Barack Obama, Washington’un, 30 yıl boyunca Amerika’nın bölgedeki en yakın müttefiki olan Mısır’a, bundan sonraki süreçte de dost ve müttefik olarak kalacağını söyledi.

 

Mısır’da barışçı gösterilere tanık olduklarını ve ordunun da halka ateş açmadığını belirten Amerikan Başkanı Barack Obama, “Mısırlı Müslümanlar ve Hıristiyanlar tek bir millet olduklarını gösterdiler, katılımlarını ortaya koydular” diyerek halkın devrim sürecindeki rolünü değerlendirdi.

 

“Mısır halkı sesini yükseltti ve onların sesi duyuldu. Mısır, asla artık eskisi gibi olmayacak” diyen Amerikan Başkanı, Hüsnü Mübarek’in istifasıyla halkın değişim talebine olumlu cevap verdiğini söyledi ve “şu an yaşananlar, Mısır’da iktidar değişiminin sonu değil, başlangıcıdır” diye konuştu.

 

“Eminim ki önümüzde zorlu günler bulunmaktadır ve birçok soru cevapsız kalmıştır; ama yine şundan da eminim ki Mısır halkı bu soruların cevabını bulacaktır ve bu işi son derece sakin ve yapıcı bir şekilde gerçekleştirecektir” diyen Amerikan Başkanı, vatanseverlik sorumluluğu içinde davranan Mısır ordusunun ülkenin idaresini geçici olarak eline aldığını hatırlattı ve “Mısır ordusu şimdi, iktidar değişiminin Mısır halkının gözünde muteber olacağı yönünde güvence vermelidir” diye konuştu.

 

Geçiş sürecinin halkın haklarına saygı duyularak gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Obama, “her şeyden önemlisi, bu geçişte Mısır’daki tüm seslerin masaya getirilmesidir” dedi.

 

Amerika’nın Mısır’ın dostu ve ortağı olarak kalacağını belirten Obama, Washington’un talep edilmesi halinde Mısır’a her türlü zaruri yardımı yapmaya ve demokrasiye saygın bir geçişi izlemeye hazır olduğunu söyledi.

 

Demokratik bir Mısır’ın sadece bölgede değil tüm dünyada sorumlu bir lider rolü oynamaya devam edeceğini bildiğini belirten Amerikan Başkanı Barack Obama, Mısır’ın 6 bin yıl önce insanlık tarihinde bir eksen rolü oynadığını söyledi ve “son haftalarda tarihin akışı hızlandı; çünkü Mısır halkı evrensel haklarını talep etti. Biz Mısırlı annelerin ve babaların çocuklarını omuzlarına alarak onlara gerçek özgürlüğün nasıl olduğunu gösterdiklerini gördük. Mısırlı gençlerin ömürlerinde ilk defa birer kişi de olsalar seslerini duyurabildiklerini gördük. İşte gerçek demokrasi budur” dedi.