1696 sayılı BM kararının tam metni

01 Ocak 1970

SAAF-BM Güvenlik Konseyi, bugün yayınladığı 1696 sayılı kararla İran’a 31 Ağustos’a kadar süre

SAAF-BM Güvenlik Konseyi, bugün yayınladığı 1696 sayılı kararla İran’a 31 Ağustos’a kadar süre vererek İran’dan tüm nükleer faaliyetlerini durdurmasını istedi.

 

15 üye ülkeden yalnızca Katar’ın aleyhte oy verdiği kararın tam metnini sunuyoruz

 

1-BM Güvenlik Konseyi İran’dan, daha fazla gecikmeden BM Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı Yöneticiler Kurulu’nun öngördüğü adımları atmasını ve İran’ın nükleer programının barışçı olduğu yönünde güven vermesini istemektedir. Bu, bu konuda oluşmuş soru işaretlerinin ortadan kaldırılması açısından çok önemlidir.

 

2-Karar çerçevesinde İran’dan uranyum zenginleştirmesi ve yakıt üretimi faaliyetlerini, bu cümleden Ajans’ın test amaçlı olduğunu kabul ettiği tüm araştırma ve geliştirme faaliyetlerini durdurması istenmektedir.

 

3-Tüm tesislerin bütünüyle askıya alınması ve İran’ın Ajans Yöneticiler Kurulunca öngörülen şartlar çerçevesinde işbirliği yapması, İran’ın nükleer faaliyetlerinin barışçı olduğu yönündeki diplomatik müzakerelere yardımcı olacaktır. Uluslar arası toplum İran’dan bu karara olumlu cevap vermesini istemekte ve İran’ı uluslar arası toplumun ve Ajans’ın öngördüğü şartların koordinasyonu konusunda işbirliği yapmaya çağırmaktadır.

 

4-Karar, bu çerçevede, Çin, Fransa, Almanya, Rusya, İngiltere, ABD ve AB yüksek temsilcisinin İran’la uzun süreli anlaşma önerisini desteklemektedir. Bu anlaşma, karşılıklı saygı ve İran’ın nükleer programının barışçı olduğu yönünde yaratılacak güvenle bu ülkeyle ilişkilerin geliştirilmesine izin verecektir.

 

5-Kabul edilen bu karar, ülkelerin yasaları doğrultusunda tüm ülkelerden, ulusal hukuki ve yasal yetkileriyle uluslar arası yasaların koordinasyonunun bilincinde olmasını istemekte ve İran’ın nükleer programına ve balistik füze programına yardımcı olacak her türlü araç, madde ve teknolojinin naklinin engellenmesini istemektedir.

 

6-Bu karar, Ajans’ın yetkilerinin güçlendirilmesini vurgulamakta, Yöneticiler kurulunun kurumdaki rolünü güçlü bir şekilde desteklemektedir. Genel Sekretere ve genel müdürlerle müdür yardımcılarına Ajans çerçevesinde çözümlenmeden geri kalan tüm sorunların çözümü için tarafsız ve profesyonel çabalarını sürdürmesini tavsiye etmektedir. Bu karar aynı şekilde İran’ın nükleer programıyla ilgili tüm sorunların aydınlatılması için Ajansın gerekli çalışmaları sürdürmesini vurgular ve İran’dan da ek protokolü vakit geçirmeden Ajans’ın istediği şeffaflıkta uygulamasını talep eder.

 

7-Atom Enerjisi Ajansı Genel Başkanı Muhammed el-Baradei’den 31 Ağustos’ta İran’ın bu kararda belirtildiği şekilde tüm nükleer faaliyetlerini askıya alıp almadığını bildiren ve İran’ın Ajans Yöneticiler Kurulu’nun yukarıda zikredilen talepleri konusundaki işbirliği sürecine ilişkin bir rapor hazırlaması talep edilmektedir.

 

8-İran bu kararla işbirliği yapmazsa BM sözleşmesinin 7. maddesinin 41. bendi gereğince İran’ın bu karara ve Ajans’ın şartlarına uyması için daha fazla karar alınacaktır.

 

9-Bu karar, İran’ın işbirliği yapması durumunda daha fazla tedbir alınmayacağını vurgulamaktadır.

 

10-Karar, zikredilen adımlara uyulmasını vurgulamaktadır.