YDH- Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı eski Başkanı Muhammed el-Baradei, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın kendisi aracılığıyla ABD Başkanı Obama’ya doğrudan görüşme talebi içeren bir mesaj gönderdiğini açıkladı.

 

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre Uluslar arası Atom Enerjisi eski Başkanı Muhammed el-Baradei, nisan ayında kitap olarak yayımlanacak hatıralarında İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın ABD Başkanı Barack Obama’ya Amerika ile doğrudan müzakereler talep eden mesajını ilettiğini açıkladı.

 

Muhammed e-Baradei, Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı başkanlığı dönemine ilişkin anılarında 2009 yılının eylül ayında Obama’nın bürosundan ABD Başkanı’nın kendisiyle görüşmek istediğine ilişkin bir mesaj aldığını ve hemen İranlılarla temas kurarak “ABD Başkanına iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı” diye sorduğunu belirtiyor.

 

Bu temasın ardından İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’dan İran’ın ABD ile ön şartsız ve karşılıklı saygı temelinde doğrudan müzakerelere hazır olduğuna ilişkin bir mesaj aldığını belirten Baradei, Ahmedinejad’ın bu mesajında İran’ın Afganistan’da ve başka yerlerde Amerika’ya yardım edebileceğine dair ayrıntıların da yer aldığını ifade etti.

 

ABD Başkanı Obama ile görüşmesi sırasında İran Cumhurbaşkanı’nın mesajını ilettikten sonra “İran’la 5+1 çerçevesinde müzakereler yapmak yerine Amerika’nın mümkün olan en kısa zamanda İran’la ikili görüşmelere yoğunlaşması gerekir” şeklindeki kendi kişisel görüşünü de aktardığını belirten Baradei, Obama’nın da bu tavsiyesinden dolayı kendisine teşekkür ettiğini anlatıyor.

 

Kendisinin Ahmedinejad’dan Obama’ya mesaj iletmesinden kısa bir süre önce 5+1 grubunun Cenevre’de önemli bir toplantı yaptığını belirten Muhammed el-Baradei, “Bu toplantıda 5+1 üyeleri İran’a şu teklifte bulundu. ‘İran Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı’nın arabuluculuğunda nükleer yakıt takası anlaşmasına katılabilir ve böylece İran’la Batılı ülkeler arasında güven oluşur.’ Obama da bu planı ve teklifi onayladı” diyor.

 

Baradei, hatırlarında şu ifadelere yer veriyor: “Dönemin İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi yakıt takası ile ilgili bu plan konusunda Ahmedinejad’ı ikna etti; ama Ahmedinejad, Tahran’daki diğer yetkilileri yakıt takasına ikna etme konusunda oldukça zorlandı. Batılı ülkelerin liderleri de Ahmedinejad’ın tutumunda daha da zorlanmasına sebep oldu. Başta Fransa Cumhurbaşkanı Nikola Sarkozy olmak üzere Batılı liderler, Ahmedinejad’ın şartlarını zorlaştırdılar. Ahmedinejad, zaten 2008 yılında başkan seçilmesi üzerine Obama’ya gönderdiği kutlama mesajının Obama tarafından görmezden gelinmesi üzerine kendini aşağılanmış hissediyordu. Ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un İran’daki insan hakları durumuna ilişkin eleştirileri, şartları daha da zorlaştırdı. Daha önce İranlı yetkilileri Batı’yla yaşanan bunalımın çözümü için uranyum zenginleştirmesini askıya almaktan men eden Ahmedinejad, kendisini ülkesinin içindeki manevraların kurbanı olarak görüyordu. Nükleer yakıt takası konusunda destek bulamıyordu.”

 

Muhammed el-Baradei’nin hatıralarının önümüzdeki nisan ayında piyasaya çıkacağını belirten Reuters, kitabın bir nüshasını henüz basılmadan elde ettiğini bildirdi.