YDH- Mısır’daki devrim sürecinin önde gelen siyasi liderlerinden Muhammed el-Baradei, anayasa değişikliği yönündeki çabaları yetersiz bulduğunu belirterek anayasanın tamamen değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

 

Bir televizyon kanalına demeç veren Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı’nın Nobel ödüllü eski başkanı Muhammed el-Baradei, Mısır’ın yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu belirterek 19 Mart’ta anayasa değişiklikleri için yapılacak referandumda hayır oyu vereceğini söyledi.

 

Yapılacak yeni anayasada cumhurbaşkanlığı yetkilerinin azaltılması gerektiğini belirten Muhammed el-Baradei, ilk kez cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de aday olacağını açıkladı.

 

Mısır’ın tanınmış aydınlarından Tarık el-Bişri başkanlığındaki komisyon tarafından hazırlanan anayasa taslağında cumhurbaşkanlığı süresi 4 yıla indirilirken bir kişi en fazla iki dönem cumhurbaşkanı seçilebiliyor. Hüsnü Mübarek dönemi anayasasında süresi 6 yıl olan cumhurbaşkanlığına mevcut cumhurbaşkanının tekrar aday olabilmesini engelleyecek herhangi bir süre sınırlaması söz konusu değildi.

 

Hüsnü Mübarek’in istifa etmesinden sonra ülke yönetimini eline alan Yüksek Askeri Konsey, 6 ay içerisinde ülkeyi parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine götürmeyi planlıyor.

 

Muhammed el-Baradei, seçimlerde yaşanan gecikmenin eski rejim liderlerinin ve Müslüman Kardeşler Hareketi’nin lehine olduğunu savunuyor.

 

Mısır’daki gösterilerin başlamasından sonra ülkesine dönen Muhammed el-Baradei, “Değişim için Ulusal Koalisyon” adlı bir siyasi yapı oluşturarak anayasanın tamamen değiştirilmesini ve serbest ve adil seçimlere gidilmesini dile getirmişti.